• Početna>
  • Vesti>

Tri zamke Vašingtona za Srbiju: Istupi albanskih lobista u SAD i nova rampa na putu ka EU nagoveštaj žestokih pritisaka Zapada

SRBIJU narednih meseci očekuju velika iskušenja oko Kosova, Republike Srpske i odnosa sa Rusijom i Kinom, a ukoliko ne bude igrala po diktatu zapadnih centara moći mogla bi da se suoči čak i sa ozbiljnim političkim, ali i ekonomskim sankcijama SAD I EU.

Prema našim informacijama, zvanični Beograd bi uskoro mogao da se sučeli sa otvorenim zahtevima da prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, kao i da prestane da nabavlja rusko naoružanje i uspori dolazak kineskih investicija.

Ovo svojevrsno stezanje obruča oko naše zemlje praktično je najavila zagrižena trojka albanskih lobista u Vašingtonu – odlazeći kongresmen Eliot Engel, bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt i politički analitičar Danijel Server.

Oni su u utorak na saslušanju Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o preporukama administraciji budućeg predsednika SAD Džozefa Bajdena za vođenje politike prema Zpadnom Balkanu otvoreno zatražili da se Srbiji stopira ulazak u EU sve dok ne prizna nezavisno Kosovo, da se odrekne RS, ali i raskine dobre veze sa Moskvom i Pekingom.

Engel, Olbrajtova i Server, dugogodišnji promoteri kosovske nezavisnosti, “preporučuju” Bajdenu i da napravi zaokret u politici prema Srbiji koji je dosad vodio odlazeći lider SAD Donald Tramp i da Bela kuća izvrši snažniji pritisak na srpskog predsednika Aleksandra Vučića da bude kooperativniji oko tri ključne teme – Kosova, BiH i “izguravanja” Rusije i Kine iz regiona.

Predsednik Vučić izjavio je u sredu da nema sumnje da ćemo se suočavati sa sve težim prtiscima i da se nalazimo u teškoj situaciji:

– Mislim da se sada vidi koliko sam bio u pravu kada sam govorio da stavovi Bajdenove administracije ne idu naruku Srbiji. Suočavaćemo se sa najtežim mogućim pritiscima kada je u pitanju priznavanje Kosova, to nikada nisam krio. U Srbiji se mnogi tome raduju misleći da je to upereno protiv mene, a to je upereno protiv svih u Srbiji. Svi bi voleli da Srbija ponovo bude nevažna i slaba, kakva je bila prethodnih godina.

Šef države je dodao da neće loše govoriti ni o Engelu ni o Olbrajtovoj:

– Očekujem velike pritiske i kada je RS u pitanju. Borićemo se istinom, neću govoriti ništa loše o tim ljudima. Naše je da čuvamo naše interese. Da kao predsednik Republike i bez saglasnosti Vlade potpišem akt o nezavisnosti Kosova dobio bih Nobelovu nagradu za mir i bio bih najveći demokrata u ovom delu sveta. Da kažem da Srpska nema nikavu podršku Srbije i da neće dobiti nikakvu pomoć, tek tad bih bio demokrata, a postao bih i lep.

Naši sagovornici kažu da je u pojedinim političkim krugovima u SAD očigledan pokušaj oživljavanja starih ucena prema Srbiji i njihovo stavljanje u vrh političke agende, ne samo Vašingtona, nego i – Evropske unije. Engel, Olbrajtova i Server pozvali su i EU da združeno sa SAD krenu “u ofanzivu” na region, posebno Srbiju.

Sudeći prema poslednjim potezima iz Unije, ovaj poziv naići će na pozitivan odgovor. Najpre je u utorak stopirano otvaranje novih poglavlja sa Srbijom do kraja godine, a u sredu je objavljen nacrt izveštaja Evropske komisije o Kosovu, koji je sačinila izvestilac Viola fon Kramon, a u kojem se pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost južne pokrajine pozivaju da to učine.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objšnjava, za “Novosti”, da se od Bajdena sada očekuje da će svoju politiku voditi sinhronizovano sa Nemačkom, za razliku od Trampa koji je vodio samostalnu politiku i nije se obazirao na EU:

– Albanski lobisti i oni iz Sarajeva, zajedno sa partnerima u Americi i EU, pokušavaju da izvrše pritisak i na Bajdena, ali i na evropske strukture, da zajednički postave kosovsko pitanje na vrh liste i krenu u akciju prema Srbiji. Naša zemlja mora energično da se postavi prema ovim pokušajima, jer ako pokažemo slabost, onda će nas mnogo više pritiskati. Treba poslati jasan signal da ćemo, ukoliko se pritisci nastave radikalnije, da se okrenemo prema Moskvi i Pekingu i da odustanemo od EU integracija.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže nam da je jasno da su jastrebovi post-Klintonove politike ponovo podigli glave:

– Politika koju oni predlažu već se pokazala pogrešnom, čak i za interese SAD. Albanski i bošnjački lobisti, kao i strukture koje su bile skrajnute za vreme Trampa kao da žude za nekom osvetom i novim komplikovanjem situacije u našem regionu. Ne vidim prostor za takvo delovanje, jer Srbija neće odustati od svojih nacionalnih i prirodnih interesa. Ne postoji pritisak koji tu može da ostvari rezultate koje neki sa Zapada očigledno priželjkuju. Ne vidim kakve koristi mogu da imaju od pritiska na Srbiju i srpski narod. Osim ako im je cilj da gurnu Srbiju u ruke Rusije i Kine.

BRANI TAČIJA I TERORISTE

ZANIMLjIVO je i da je odlazeći šef Komiteta za spoljne poslove Kongresa Eliot Engel u jednom delu svog izlaganja indirektno stao u odbranu Hašima Tačija i ostalih koji su trenutno u Hagu suočeni sa optužbama za strašne zločine počinjene na Kosovu. Engel je rekao da je Srbija krivac za većinu zločina počinjenih u regionu i tražio da se proširi mandat suda za zločine nekadašnje OVK tako da on obuhvati i zločine počinjene u Srbiji, uključujući ubistvo trojice braće Bitići, američkih državljana.

POZIV NA USTANAK

POSEBNO oštro izlaganje pred Komitetom za spoljne poslove Kongresa imao je Server. On je otvoreno pozvao na rušenje predsednika Vučića, ukoliko on, kako je rekao, “nastavi da preferira autokratiju i saradnju sa Rusijom i Kinom”. Server je čak rekao da bi i “građani Srbije, koji su više zabrinuti za svoje poslove nego za Kosovo i Bosnu, trebalo da pomognu da u zemlji dođe do promena”.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još