• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Na zaštiti ljudskih prava moramo raditi bolje i aktivnije

Povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić saopštio je da na bolji i vidljiviji način moramo raditi na zaštiti ljudskih prava.

”Koristim priliku da i ovog 10. decembra na Međunarodni Dan ljudskih prava ukažem na činjenicu da na bolji i vidljiviji način moramo raditi na zaštiti ljudskih prava, pogotovu kada je u pitanju najranjivija grupa naših građana, povratnici. Broj od 58 incidenata koji su se dešavali nam ukazuje na to da je situacija kada je u pitanju zaštita jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na slobodan život, ugrožena. I ne samo to, moramo rešiti još mnoge probleme a neki među većim problemima je i problem sa uzurpiranom imovinom”, kazao je Jevtić.

Ministar je rekao da težnja svakog društva za boljim ekonomskim statusom i stvaranju boljih uslova za život mora biti praćena poštovanjem ljudskih prava jer bez ovog segmenta ma koliko društvo napredovalo u ostalim oblastima, njegov napredak neće biti potpun.

Napomenuo je da 10. decembar ne sme biti jedini dan kada će svi u glas govoriti o poštovanju ljudskih prava jer na taj način se ne može postići cilj kome se teži a to je unapređenje ove oblasti.

Međunarodni Dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine na dan kada je dve godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. Ovim dokumentom je istaknuto da su prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još