• Početna>
  • Vesti>

Apelacioni sud u Hagu odbio zahtev Gucatija da se brani sa slobode

Apelacioni sud u sklopu Specijalizovanih veća u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija za njegovo puštanje na slobodu uz kauciju. Ovaj sud saglasan je sa odlukom sudije za prethodni postupak – da postoji rizik da će Gucati u slučaju da se brani sa slobode nastaviti da ometa postupke pred Specijalnim sudom i da će da čini nova krivična dela.

Odbrana Hisnija Gucatija uputila je 30. septembra zahtev sudu u Hagu da se njihov klijent brani sa slobode, dok je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio ovaj zahtev na šta je odbrana uložila žalbu Apelacionom sudu.

U zahtevu odbrane predloženi su i dodatni uslovi – da Gucati ne ulazi na teritoriju grada Priština i/ili da mu se dozvoli pristup elektronskom uređaju samo za komunikaciju, a da je u obavezi da sve detalje o komunikaciji dostavi Specijalnom tužilaštvu.

U svojoj odluci koja je objavljena večeras Veće apelacionog suda podseća da je Gucati učestvovao u neovlašćenom širenju poverljivih i tajnih informacija, te da je sa tim nastavio u dva navrata čak i nakon što mu je naređeno da to ne radi.

Ujedno podsećaju i na Gucatijevu izjavu – da se zakleo da će i dalje otkrivati poverljive informacije.

Navode i da je sudija Specijalnog suda za prethodni postupak  konstatovao i da, ukoliko Gucati – koji je predsednik Udruženja veterana OVK bude pušten, da postoji rizik da on nastavi da objavljuje poverljive informacije.

Iz ovog veća navode da su saglasni sa odlukom sudije Specijalnog suda da nijedan od predloženih dodatnih uslova ne bi adekvatno garantovao da Gucati neće ometati napredak postupka ili da neće počiniti nova krivična dela.

Veće apelacionog suda odlučilo je da odbaci zahtev za saslušanje i odbije žalbu u celosti.

Predsednik udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati, zajedno sa svojim zamenikom Nasimom Haradinajem, uhapšen je 25. septembra. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Posle prvog pristupanja sudu početkom oktobra, još uvek su samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Tada je odbrana zatražila takođe Gucatijevo puštanje uz kauciju od 1000 evra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu potom je podnelo 30. oktobra optužnicu sudu na potvrđivanje protiv Gucatija i Haradinaja. Prema rečima predstavnika Udruženja veterana „OVK“, Fatona Kljinakua, optužnica protiv njih trebalo je da bude potvrđena 11. decembra, a da se Gucati i Haradinaj 15. decembra pojave na ročištu.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još