Zaharova: Pojačani napori za promovisanje Velike Albanije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova skrenula je pažnju na pojačane napore na promociji koncepta Velike Albanije i poručila da Rusija poziva EU, kao posrednicu u pregovorima Beograda i Prištine, da izvrši pritisak da se poštuju postignuti sporazumi o pitanju Kosova.

U saopštenju, Zaharova je navela da postoje pojačani napori za promovisanje koncepta Velike Albanije, koji uključuju, kako je navela, memorandum od 27. novembra o uspostavljanju kongresa albanskih opština, koji bi “uključio teritoriju Kosova”, prenosi TASS.

“Ovo je pokušaj tajnog stvaranja albanskog zajedničkog prostora izvan okvira zakona i u suprotnosti sa suverenitetom i granicama međunarodno priznatih zemalja”, rekla je Zaharova u saopštenju.

Ona je ocenila da takve akcije posebno izgledaju cinično imajući u vidu odbijanje prištinskih vlasti da ispune svoje obaveze da formiraju Zajednicku srpskih opština na Kosovu.

“U međuvremenu, Evropska unija, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, još nije u mogućnosti da natera Kosovo da poštuje sporazume postignute uz učešće Brisela. Pretpostavljamo da bi EU trebalo da vodi uravnoteženu politiku, vršeći pritisak da dođe do usklađivanja sa postignutim sporazumima”, poručila je Zaharova.

TASS dodaje da je Moskva ubeđena da se mir i stabilnost na Balkanu mogu postići samo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednsti UN i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integritata svih balkanskih država.

Izvor Tanjug

Comments