• Početna>
  • Vesti>

Petković: Insistiraćemo sutra u Briselu na ZSO i bezbednosti povratnika

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da će Beograd u Briselu, gde se sutra nastavlja dijalog sa Prištinom na tehničkom nivou, insistirati na Zajednici srpskih opština (ZSO), ali i bezbednosti povratničkih porodica, prenosi Tanjug.

On je za TV Pink naveo da se razgovori sa Prištinom sutra nastavljaju u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, a da će posredovati Miroslav Lajčak.

“Beograd želi da pregovara i nama je dijalog prioritet, jer je u našem interesu. Kroz dijalog jedino možemo da dođemo do rešenja i mira”, rekao je Petković.

Navodi da se tokom njegove posete Kosovu desio još jedan incident, kada je u selu Dubrava u Metohiji napadnuta povratnička porodica i da će Beograd u narednom periodu insistirati na povratku raseljenih i njihovoj bezbednosti.

“Pored ZSO, to će biti sutra jedna od tema na kojoj ćemo insistirati. Nije dovoljno samo reći da Srbi mogu da se vrate. Taj povratak je od 1999. godine je manji od dva odsto”, naveo je on.

Govoreći o delovanju dela opozicije, on je rekao da “ti isti dok su bili na vlasti sve učinili da daju nezavisnost Prištini”.

“Sada su se setili KiM i Mlađen Ðorđević već tri dana daje izjave oko struje. Pokušava da stvori sumnju među građanima na KiM. Kao što je predsednik ALeksandar VUčić rekao: Nikada se više neće desiti pogrom i Oluja. Nakon 14. decembra, koji Ðorđević predstavlja kao dan D, ništa se neće desiti”, rekao je on.

Kakao kaže, dok se ne formiraju te dve ćerke firme kako je dogovoreno Briselskim sporazumom, Beograd će nastaviti normalno snadbevanje električnom energijom Srbe na Kosovu.

Vlada Srbije, kako je rekao, nastavlja i dalje da ulaže ogroman novac, kako bi se poboljšali uslovi života za Srbe.

Otvorena je savremena PCR laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, odobreno zapošljavanje 70 lekara i 200 medicinskih sestara..

“Nikada se više nije ulagalo na KIM nego sada. Realizujemo 349 različitih projekata. U Kosovskom Mitrovici biće završeno do kraja godine osam stambenih zgrada i biće useljene 94 porodice. Uselili smo pet zdrada u Leposaviću, završavaju se tri u Zubinom potoku, dve u Zvečan”, naveo je on.

Kako kaže od 2014 godine do danas urađeno je više od 2.700 stambenih jedinica na Kosovu.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još