Nemačka opredeljuje 72,1 miliona evra Kosovu

Nemačka vlada opredelila sumu od 72,1 miliona evra za bilateralnu razvojnu saradnju sa Kosovom, od kojih su 12,2 miliona za tehničku i 59,9 miliona za finansijsku pomoć.

U naredne dve godine, Nemačka će usredsrediti ove investicije na podršku održivom ekonomskom razvoju, procesu reforme evropskih integracija i investicijama u energiju i energetsku efikasnost, saopštila je Ambasada Nemačke na Kosovu.

Ambasador Jorn Rode je naglasio da je Nemačka najveći bilateralni donator i najveći strani investitor na Kosovu.

“Nemačka će nastaviti da podržava Kosovo na putu reformi koje će ga učiniti spremnim za budućnost u Evropskoj uniji. Nastavićemo da ulažemo u održivi ekonomski razvoj na Kosovu, gde smo fokusirani na podršku stručnom obrazovanju i razvoju poslovanja. Nemačka će takođe nastaviti da ulaže značajne investicije u javnu infrastrukturu na Kosovu, fokusirajući se na energiju, kanalizaciju i tretman otpada.” poručio je Rode.

Ministarka finansija Hikmete Bajrami pohvalila je kontinuiranu saradnju u poslednje 22. godine i pozdravila novu pomoć u vidu razvojne saradnje Kosovu, na koju se nemačka vlada obavezala.

Bajrami je naglasila da „Vlada Kosova radi na transformaciji ekonomije i izgradnji institucija u skladu sa zahtevima Evropske unije. Podrška nemačke vlade kroz ključne infrastrukturne projekte ima ogroman uticaj na poboljšanje kvaliteta života, a u ime vlade se obvezujem se da ćemo i dalje prema svima postupati prioritetno i pridržavati se obveza koje proizlaze iz tih projekata”.

Bajrami je poručila da će razvojna saradnja u 2021. i 2020. godini biti usresređena na održivi ekonomski razvoj, kroz podršku za stručno obrazovanje usmereno na tržište rada i aktivnosti u razvoju privatnog sektora; podrška procesu reforme evropskih integracija kao i modernizacija energetskog sektora, što znači da će nemačke investicije poboljšati energetsku efikasnost.

Od 1999. godine, nemačka vlada je uložila više od 660 miliona evra za razvoj Kosova i tokom 22. godine kontinuirano je doprinosila poboljšanju života građana Kosova, uključujući pomoć u borbi protiv pandemije Covid-19, navodi se u saopštenju nemačke ambasade na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još