• Početna>
  • Vesti>

Dvostruki aršini ili nešto drugo: Za Komisiju muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici prioritet, a šta sa uništenim srpskim grobljem u južnom delu

Predstavnici Komisije za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica i peticije kosovske skupštine danas su obišli muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice. 

Izjavu Kuštrima Gare, srpskim medijima sa albanskog je prevodio Arsim Grdžaliju, direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini, ali su nakon nekog vremena, neke od članica Komisije negodovale i prvo tražile od srpskih novinara da sami “obezbede prevod u kancelariji”, a potom rekle da događaj nisu ni najavili za medije, iako je njihovu posetu pratilo nekoliko albanskih TV ekipa, koje su, za razliku od srpskih redakcija, bile obaveštene o ovom događaju.

Gara je rekao da su tokom ove godine, iskopavanja na ovoj lokaciji vršena 6. avgusta, 3. septembra, 16. i 29. oktobra. 

Prema njegovim rečima, minimalan broj pronađenih tela je šest, što ne znači da ne može biti više od toga.

Dodao je da je bilo je poteškoća tokom rada, s obzirom na to da su tokom proteklih 20 godina na ovoj lokaciji sahranjivani i drugi ljudi.

On je rekao i da su po sporazumu radili zajedno sa delegacijom Srbije i da je većina informacija došla sa njihove strane.

“Celokupan proces obavljen je zajedno sa međunarodnim partnerima, ekspertima Euleksa i Crvenog krsta, sve je analizirano i odrađeno zajedno sa njima”, rekao je Gara.

Od vremena nakon sukoba na Kosovu do sada, prema njegovim rečima, na ovoj lokaciji su pronađena najmanje 73 tela – preko 25 na gornjoj strani groblja i 48 na donjoj.

Većina posmrtnih ostataka je identifikovana i tela su predata porodicama.

Rezultati analiza za tela pronađena u toku ove godine se još čekaju. 

Arsim Grdžaliju, direktor Sudske medicine objasnio je da se pre dolaska na lokaciju rade analize. 

“Koristimo i satelitske snimke. Zajedno sa inostranim partnerima, Euleksom i Crvenim krstom sve informacije stavljamo na sto i kad odlučimo, dolazimo na lokaciju i ovde smo uvek nalazili tela”, tvrdi Grdžaliju. 

Kuštrim Gara je napomenuo da imaju informacije o još nekoliko grobnica koje su označene na ovoj lokaciji, ali da pre nego što opet počnu sa radovima, moraju sve da analiziraju.

“Ne verujem da ćemo to postići ove godine, jer nam je vreme najveći problem u ovom poslu, ali najverovatnije na proleće”, rekao je Gara. 

Nakon podužeg izlaganja na albanskom jeziku, i ponovnog upita za prevod, srpski novinari su ignorisani i ostali su uskraćeni za isti.

Građani koji su saznali da se predstavnici Komisije za nestala lica iz Prištine nalaze u severnom delu Mitrovice, došli su kako bi im uputili pitanja o tome šta se radi na pronalasku srpskih nestalih i kidnapovanih lica. Međutim, za odgovor su ostali uskraćeni.

“Na saznanje da delegacija iz Prištine kojase bavi pitanjem kidnapovanih i nestalih dolazi na muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice, mi smo se ovde spontano skupili da ih pitamo šta je sa našim grobljem koje se nalazi u južnom delu grada i koje je u celosti porušeno, za razliku od ovog groblja na severu, na kojem, kako se može videti, nijedan spomenik nije porušen. I da ih pitamo šta je sa našim kidnapovanim i ubijenim ljudima. Čim su nas videli, čim smo došli do njih da popričamo, oni su se pokupili i nstali odavde, nisu hteli da porazgovaraj usa nama oko tog problema”, rekao je Zoran Bratić, jedan od građana. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još