• Početna>
  • Vesti>

Dodeljene nagrade za nabolja dokumentarna filmska ostvarenja na “Grafestu 2020”

Međunarodni  festival dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest 2020” održan je u Domu kulture Gračanica. U tri dana prikazano je 15 ostvarenja iz oblasti filma i tv formi, a na konkurs je pristiglo ukupno 21 ostvarenje.

Ulaz za sve projekcije je bio slobodan, uz  poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Na kraju je o najboljim ostvarenjima odlučivao tročlani žiri u sastavu Zoran i Svetlana Popović, najpoznatiji srpski dokumentaristi i novinari Đorđe Jevtić i Ivana Vanovac.

Selektor takmišarskog dela festival je bila Nevena Matović novinarka  Radio Beograda 2, a revijalnog dela Sonja Đekić, naša rediteljka čija su najpoznatija dela” Kosma” i “Speleonaut”. Inače ove godine “Speleonaut” je prikazan u revijalnom delu takmičenja.

“Potpuno neočekivano samo jedan film koji je učestvovao na konkursu se bavi tematski pandemijom, dok svi ostali uglavnom emocijom, to su pretežno tople priče, veoma lične a ima i etno motiva. Za razliku od ranijih godina  kada je akcenat bio na političko bezbednosnim temama, ove godine  je dominantan motiv ljudsko osećanje”, kaže za Radio Kosovsku Mitrovicu Ivana Vanovac član žirija.

Vanovac dodaje da je kvalitet ostvarenja ove godine i tematski i produkcijski na daleko višem nivou.

Nakon prikazanih projekcija dodeljene su nagrade a po odluci žirija treća nagrada pripala je Katarini Marinković za televizijsko ostvarenje “Ljudi brojevi”. Druga nagrada dodeljena je za delo”Srpska rep scena na Kosovu” autora Marka Zakića i reditelja Eršina Samiljija. Prva nagrada dodeljena je Goranu Avramoviću za film “Uprkos svemu” sa interesantnom pričom o prištinskom  Narodnom pozorištu. Tri specijalne diploma pripale su Sonji Ristić autorki filmova “Petar” i “Mirjana”, Ivanu Mitiću autoru filma “Jednom gimnazijalac, uvek gimnazijalac” i Bojanu Košaninu i Aleksandru Miladinoviću za film “U danu kad se Bog javi”.

“Nagrada je, ja sam duboko ubeđen, samo pokazatelj da rad srskog Narodnog pozorišta u Prištini s punim pravom odjekuje u srpskoj kulturnoj stvarnosti preko sedamdeset i nešto godina”, rekao je novinarima posle progalašenja dobitnika Goran Avramović i dodao da mu je nagrada draga ali je nije očekivao. Zahvalio se svima koji su imali bilo kakve veze sa ovim filmom  a kaže da ih je puno, od Prizrena do Horgoša preko Drine i dalje”….

“Posebnu zahvalnost dugujem Igoru Vukoviću koji je koautor ovog filma u svakom smislu te reči, zatim producentima , Ivani Kovačević, Predragu Radonjiću  ali i žiriju koji je prepoznao značaj pre svega institucije koju Narodno pozorište Priština predstavlja”,dodao je Avramović .

“ Par reči o filmu koji je dobio drugu nagradu, radnja prati dva mladića, Danila Đurića iz povratničkog sela Osojane i Milana Jankovića iz Šilova, koji kroz muziku pokušavaju, kako sam ja to doživeo, da pobegnu od stvarnosti ali i da kroz njihovo repovanje iskažu sebe i udalje se od svakodnevnice. Ja sam ih snimao na selu, gde žive, to su momci koji su vrsni umetnici i ja verujem da je pred njima svetla budućnost u muzici ” rekao je Marko Zakić i dodao da nagradu nije očekivao .

“Ovo mi je odavno bila želja da uradim, iako se u novinarskom poslu bavim informativom, volim da izađem na teren i napravim neku priču.Ova dva momka poznajem lično i verujem da će i njima u nekom smislu biti podstrek ova nagrada koju sam dobio.

Autor filma koji je dobio treću nagradu Katarina Marinković se zahvalila žiriju i organizatorima “Grafest 2020” koji su nam omogućili da učestvujemo na festivalu i predstavimo sve ono što smo do sada radili.

“Moj film sa kojim sam se takmičila ove godine tematski je vezan za problem stanara zgrade u Lapljem Selu koji duže od deset godina nemaju ugovore o vlasništvu a u medjuvremenu je opština Gračanica obećala da će taj problem rešiti….”, rekla je Katarina.

Inače organizator ovogodišnjeg Medjunarodnog  festival dokumentarnog filma i televizijskih formi bio je Dom culture Gračanica  a pokrovitelj Ministarstvo culture Vlade Republike Srbije.

Podsetimo da Privatni kulturni centar “Akvarijus”, zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije održao projekcije filmova u okviru devetog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi “GRAFEST 2020” , čije je emitovanje bilo zakazano od 7. do 9. Decembra, a što je inače u sklopu izuzetne saradnje do sada to bila praksa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još