• Početna>
  • Vesti>

Bugajski: SAD i EU da reše spor između Kosova i Srbije

Na konferenciji Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa stručnjak za Zapadni Balkan Januš Bugajski rekao je da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba da reše spor između Kosova i Srbije, prenosi TV Klan Kosova.

Istakao je da ekonomija neće rešiti političke probleme Srbije i Kosova i preporučio dodatno angažovanje lidera nakon sprazuma postignutog u Vašingtonu.

Bugajski je rekao da su dijalog između Kosova i Srbije i spor u Bosni i Hercegovini dva glavna američka izazova u regionu Zapadnog Balkana.

„Mislim da bi svrha dijaloga između Kosova i Srbije trebalo da sledi put priznavanja. To je jedino trajno rešenje za obe zemlje koje će omogućiti ispunjenje njihovog cilja integracije u EU i ekonomski razvoj. Suštinsko je partnerstvo SAD i EU za postizanje sporazuma. Lideri Kosova i Srbije, koji su u septembru potpisali ekonomski sporazum, moraju dodatno da se angažuju radi sporazuma”, rekao je Bugajski.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države ne treba da se fokusiraju samo na ekonomska pitanja.

„Ekonomski odnosi se neće normalizovati ako politički ostanu nenormalni“, rekao je Bugajski.

Prema njegovim rečima treći izazov za SAD je pretnja Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, te da civilno društvo i lokalni mediji treba da pomognu u borbi protiv dezinformacija iz Rusije i Kine.

Američki analitičar je svoje stavove izneo na  konferenciji “Balkan: političke preporuke za novu administraciju”, kojom predsedava predsednik Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa Eliot Engel.

Izvor: Kosovo Online, Klan Kosova

Comments

Pročitaj još