• Početna>
  • Vesti>

“Beli božur” Dejanu A. Vasiću i Aleksandru Gudžiću, „Crni božur“ Bratislavu Laziću

Članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučili su da „Beli božur“, priznanje za najbolju saradnju sa novinarima i medijima, ove godine dobiju advokat Dejan A. Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić, dok je dobitnik plakete „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima Bratislav Lazić, direktor KBC u Gračanici.

Dejan A. Vasić i Aleksandar Gudžić koji su dobili isti broj glasova, prema mišljenju članova UNS na Kosovu su tokom ove godine bili uvek na raspolaganju novinarima i medijima, za izjave i gostovanja u emisijama.

Dobitnik plakete „Crni božur“ Bratislav Lazić je prema mišljenju novinara tokom 2020. godine, posebno u vreme pandemije koronavirusa, odbijao saradnju sa većinom  srpskih medija na Kosovu. 

Nije se odazivao na pozive novinara ili je u većini slučajeva odbijao da odgovara na brojna pitanja.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim putem, a ove godine je bilo 14 kandidata za “Beli božur” i šest kadidata za “Crni božur”.

Priznanja će biti uručena 14. decembra u 12 sati u Domu kulture u Gračanici.

“Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija  na Kosovu sa medijima i novinarima. 

Dosadašnji dobitnici priznanja “Beli božur” su opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj ( 2019).

Dobitnici plakete “Crni božur” su opština Parteš – Pasjane (2014), opština Štrpce (2015), zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine) i Skupština Kosova ( 2019). 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još