Preminuo glumac Tihomir Arsić

Slavni srpski glumac Tihomir Tika Arsić preminuo je danas u 64. godini posle duge i teške bolesti, prenose beogradski mediji.

Tihomir Arsić je dve godine bolovao od raka pankreasa.

„U maju prošle godine sam se pripremao za opskurnu filmsku ulogu čoveka koji umire od raka. Pet meseci sam se pripremao za taj lik, prvi put sam išao u teretanu i trenirao boks, Malo pre početka snimanja, koje je trebalo da traje dva i po meseca i bude vrlo zahtevno, preventivno sam otišao kod lekara na detaljnije preglede. Kako skoro 20 godina nisam igrao tako veliku ulogu na filmu, mislio sam da je u redu da budem siguran da sam dobro i da neću morati da pravim pauzu. Uradio sam nekoliko skenera i magneta, mada sam bio zdrav i nisam osećao nikakve tegobe. Tako sam slučajno saznao da imam kancer na glavi pankreasa”, rekao je on ranije za „Gloriju”.

U dosadašnjoj karijeri odigrao je brojne pozorišne i filmske uloge. Od 1984. godine je član Narodnog pozorišta gde je igrao predstave Rat i mir, Romeo i Julija, Crveni šal, Koštana i druge. Dobitnik je dve velike nagrade – “Zlatni vitez“ i nagrada “Raša Plaović“. Nakon toga se povukao iz pozorišta, a na filmu se pojavljivao tek povremeno.

Na velikom platnu se prvi put pojavio 1975. u filmu Sinovi. Veliku popularnost stekao je 80-ih godina, kada su godišnje izlazila po tri filma u kojima igra jednu od glavnih uloga. U periodu od 1981. godine i filma Dečko koji obećava do 1989. i Boja na Kosovu, Arsić je glumio u 22 filma, jednoj seriji i jednom TV filmu.

Devedesetih godina Arsić se prvi put povukao iz sveta glume. Snimio je nekoliko filmova: Solunci govore, Devojka s lampom, Udri jače manijače, Pokondirena tikva, te seriju Teatar u Srba. Okušao se i kao producent u filmu Uslovna sloboda iz 2006. Ponovo je bio producent, ovog puta u seriji Šesto čulo. Međutim, zbog nesporazuma, serija je ugašena nakon šest epizoda. Kasnije je tumačio načelnika u filmu Ma nije on takav iz 2011, kao i vladiku Nikolaja Velimirovića u „Stojte galije carske“.

Televizijska publika imala je priliku da ga vidi u ulozi Barona u drugoj sezoni popularne serije Ubice mog oca. Tokom 2018. glumio je u seriji Šifra Despot, te filmove Zaspanka za vojnike i Kralj Petar Prvi u slavu Srbije.

Arsić je takođe bio i u političkim vodama. Do 2008. godine bio je član Demokratske stranke Srbije, a iste godine pridružio se novoosnovanoj Srpskoj naprednoj stranci. Bio je savetnik za kulturu premijera Aleksandra Vučića, koga veoma ceni. Bio je član predsedništva stranke, a od 2018. i državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Comments

Pročitaj još