Petar Petković u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković završio je obilaske tokom prvog dana poesete severu Kosova i Metohije.

Poseta je započeta obilaskom novoizgrađene PCR laboratorije i Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica.

Petković je pozdravio i razgovarao sa zdravstvenim radnicima i tom prilikom poručio da je država Srbija uvek uz svoj narod.

Novih 70 radnih mesta za lekare i 200 mesta za medicinske sestre

Primer za to je nova PCR laboratorija, redovno snabdevanje kiseonikom i novih 70 radnih mesta za lekare i 200 za medicinske sestre, navodi Petković.

“Srpski narod je herojski narod, a posebno poslednjih 20 godina, ali danas to herojstvo pripada svim lekarima, medicinskom osoblju i svim medicinarima. Reč je o pošasti koja je zahvatila ceo svet i samo udruženi i snažno, možemo da se borimo protiv ovog virusa. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, predsedniku Alekandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, uspeli smo da izgradimo ovu PCR laboratoriju, koja je jedna od najboljih i sa najsavremenijom opremom. Sada svi uzorci sa prostora Kosova i Metohije mogu da se slivaju u ovu laboratoriju i da se odmah dobijaju rezultati, što je izuzetno važno, obzirom da u borbi protiv Kovida, vreme je od ključnog faktora. Pomoći ćemo i u vidu donacije sanitetskih vozila.” rekao je Petković.

On dodaje da je do sada zaposleno 83 medicinskih sestara i 45 lekara a da je prošle nedelje raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara.

Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji i tako ćemo i nastaviti da se zajedničkim radom izborimo protiv ove zaraze, koja je zahvatila ceo svet, za budućnost i bolji život, dodaje Petković i podseća da je u toku realizacija 349 projekata, koji su vredni više stotina miliona evra.

“Naša poruka odavde iz Kosovske Mitrovice je da želimo da gradimo budućnost, mir i slogu”

“Naša poruka odavde iz Kosovske Mitrovice je da želimo da gradimo budućnost, mir i slogu, jer jedino tako možemo da opstanemo i ostanemo na našim vekovnim prostorima, i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima, možemo da gradimo mir i prosperitet na celom zapadnom Balkanu, jer smo duboko uvereni da je istorijsko pomirenje Srba i Albanaca ključ za stabilnost u regionu.” rekao je Petković.

Direktoru Kancelarije za KiM uručena zahvalnica

U ime Kliničkog centra, direktor Zlatan Elek je Petkoviću uručio zahvalnicu u znaku podrške Kancelarije za Kosovo i Metohiju na unapređenju ove zdravstvene ustanove.

“U ime osoblja Kliničkog centra, u ime uprave, svih zaposlenih i naših pacijenata kojima posvećujete mnogo pažnje. Mnogo dajete kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Nadam se da će i u budućnosti biti tako. Zahvalnica Kancelariji za KiM za sve što je učinila za naše pacijente i za naš Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici.” rekao je Elek.

Petković se zahvalio sa željom za nastavak dobre saradnje u periodu koji je pred nama.

Izgradnja PCR laboratorije od velikog značaja

Elek kaže da je epidemiološka situacija komplikovana i zabrinjavajuća a da je izgradnja laboratorije itekako značajna, jer se uzorci ne moraju slati u centralnu Srbiju na verifikaciju. Dodaje da je izgradnja laboratorije medicinskim radnicima dala dosta samopouzdanja i omogućila da pacijenti istog dana budu zbrinuti.

“Dobili smo adekvatna obećanja u vezi opreme koja nam je neophodna, a ono što je najbitnije je i konkurs za novih 38 medicinskih sestara i tehničara. Današnja poseta govori o tome koliko država Srbija ramišlja o nama. Reći ću podatak koji gospodin Petković nije rekao da to je da je zdravstvenim radnicima dve godine unazad, lični dohodak povećan za 60%. Savim dovoljno smo stimulisani i ima nas dovoljno, država nas dodatno zapošljava, imamo medicinske opreme, materijala i znanja da pomognemo obolelima od Kovida. PCR laboratorija nam znači jer više ne moramo da šaljemo uzorke u centralnu Srbiju i da na njihovu verifikaciju čekamo najmanje 24 sata. Svi koji se testiraju, u toku popodneva imaju rezultate, a to nam smanjuje širenje Kovid infekcije u našem gradu zato što pacijente istog dana možemo da pregledamo ili preporučimo izolaciju, po kriterijumima Kriznog štaba. ” rekao je Elek.

Elek navodi da je od Kovida 19 obolelo oko stotinu zdravstvenih radnika, lekara i ostalog medicinskog osoblja i dodaje da KC ima dovoljan broj radnika i mesta.

Nakon obilaska Kliničkog centra, Petković je u Birou Kancelarije za Kosovo i Metohiju održao sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom Severne Mitrovice, Milanom Radojevićem. Sastanku su prisustvovati i predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Direktor Kancelarije se u Rektoratu Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici sastao i sa rektorom Zdravkom Vitoševićem.

Tokom svoje posete, direktor Kancelarije je obišao sedmočlanu porodicu Nedeljković iz Kosovske Mitrovice, kojoj je Opština Kosovska Mitrovica, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, obezbedila novčana sredstva za adaptaciju porodične kuće.

Ratomir Nedeljković, otac petoro mališana kaže da su deca srećna jer sada imaju svoj privatni kutak i bolje uslove.

“Naravno, imali smo i naša sredstva ali pomoć je uvek dobrodošla. Ono što je obećano to je i ispunjeno. Naravno da su i deca srećna, jer sada svako ima svoju sobu i uslovi su mnogo bolji nego što su bili pre. Kuća je rađena iz tri vremenska perioda, od tridesetih godina prošlog veka i završnica je bila osamdesetih. Sada smo sve to spojili u jedno. Šta nije valjalo to smo srušili, dozidali i sklopili u jednu celinu, koja bi, nadamo se, trebalo duže da traje.” rekao je Nedeljković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je nakon posete porodici Nedeljković obišao manastir Banjska, gde se sastao sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem.

Današnja poseta nastavak ohrabrenja za zaštitu kulturnog i duhovnog nasleđa

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije kaže da današnja poseta direktora Kancelarije za KiM daje ohrabrenja da u kontinuitetu nastavimo zaštitu kulturnog i duhovnog nasleđa na ovim svetim prostorima.

“Za našu Eparhiju i za verni narod koji živi i opstaje na prostoru Kosova i Metohije, veoma je značajna poseta direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svima nama daje ohrabrenja da u kontinuitetu nastavimo zaštitu našeg kulurnog i duhovnog nasleđa na ovim svetim prostorima. Veoma je važno da zajedno radimo, zajedno pevamo, jer u ovom vremenu je potrebno sačuvati sve ono što smo primili i nasledili, i ne samo sačuvati već i nadomestiti ono što nedostaje. Proteklih godina je mnogo urađeno, i od strane Eparhije naše crkve i uz pomoć Vlade Republike Srbije a naročito Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Banjska je dobila novo runo, novo odelo, i ako Bog da, nastavićemo, ne samo sa Banjskom već i sa Bogorodicom Ljeviškom, Gračanicom, Dečanima, Patrijaršijom kao i sa drugim manastirima, koji su simbol našeg opstanka i identiteta na ovim prostorima. Potrebno je da zajedno činimo ono što je do nas, a uz to i da nam Bog pomogne.” rekao je vladika Teodosije.

Odnos države i crkve predstavlja vezivno tkivo

Petković navodi da država Srbija i Srpska pravoslavna crkva, predstavljaju dva nesalomiva stuba na Kosovu i Metohiji i ističe da bi taj opstanak, mogao da bude u budućnosti i ostanak, jer odnos države i crkve predstavlja vezivno tkivo za naš narod na Kosovu i Metohiji.

“To znači da ćemo mi u narednom periodu, kao Vlada činiti sve da podržimo Eparhiju raško-prizrensku kroz različite projekte. Upravo ovde u ovom srednjevekovnom manastiru mi svedočimo jednom od tih važnih projekata. Jako je važno da ovde na Kosovu i Metohiji sačuvamo našu veru, postojanje, kulturu, jer tako čuvamo sopstveni identitet. Kancelarija za KiM će u narednom periodu da pomaže obnovu crkava, manastira, konaka, parohijsih domova, da pomažemo poljoprivredu i činimo sve što je do nas, kako bi Eparhija raško-prizrenska i u narednom periodu mogla da bude bolja i snažnija. Da zajedničkim molitvama i snagom našeg naroda, ovde trajemo i u budućnosti. Srbima na Kosovu i Metohiji je kao i svima nama neophodan mir, i mir između Srba i Albanaca je ključ za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, a taj mir, za koji se Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić zasita bori i insistira jeste na tragu mira koji predstavlja samo biće Srpske pravoslavne crkve. Tu se itekako razumemo i zbog toga ćemo u narednom periodu nastaviti zajedničkim snagama da pomažući našu crkvu, pomažemo i naš opstanak, naš narod ali i jačamo i snažimo sopstveni identitet.” istakao je Petković.

Na kraju prvog dana posete severu Kosovsa i Methije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u pratnji lokalnog rukovodstva Opštine Zvečan obišao je Zdravstveno-turistički centar “Rajska banja”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još