• Početna>
  • Vesti>

Osmani potpisala Zakon o ekonomskom oporavku, uskoro mogućnost podizanja sredstava iz Trusta

Vršilac dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, potpisala je ukaz o proglašenju Zakona o ekonomskom oporavku i time načinila korak napred ka stupanju na snagu zakona koji će omogućiti da deo građana podigne 10 odsto vrednosti svoje ušteđevine u Trust-u.

Kosovska skupština u petak je konačno izglasala u drugom čitanju Zakon o ekonomskom oporavku.

Kako je potvrđeno za Gazeta Express iz kosovskog predsedništva, već sledećeg dana ukaz o proglašenju Zakona je potpisala v. d. predsednice, Vjosa Osmani.

Očekuje se da će zakon u rekordnom roku biti objavljen u Službenom glasniku, nakon čega će isti i stupiti na snagu, i time se otvoriti mogućnost za povlačenje novca, piše ovaj medij.

Zakon o ekonomskom oporavku usvojen je uz podršku opozicione PDK koja je i sazvala vanrednu sednicu u petak nakon što su usvojene izmene zakona koje je predložila ova stranka.

Sa izmenama koje je predložio PDK, 10% sredstava iz Trusta biće isplaćeno samo osobama koje imaju do 10.000 evra u ovom fondu.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti poručio je nakon usvajanja zakona da su paketom predviđene i isplate u iznosu od 300 evra osobama koje su usled pandemije izgubile posao, ali i 200 miliona evra direktne podrške biznisima.

Hoti je ujedno juče najavio da je ministartsvo finansija več započelo rad na primeni članova ovog zakona, te da će 8 dana od stupanja zakona na snagu biti otvoren online sistem za pristup za povlačenje 10 odsto.

Bekim Saljihu (Salihu) iz Instituta GAP izjavio je danas da će rok za prijavljivanje za povlačenje novca biti 4 meseca.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još