• Početna>
  • Vesti>

Škola iz Kosovske Kamenice dobila nagradu DKCB “Zlatno Sunce”

Dečji kulturni centar Beograd već treću godinu za redom uručuje plaketu “Zlatno sunce” pojedincima iz Srbije koji daju značajan doprinos razvoju dečje kreativnosti i stvaraju uslove za svestrani razvoj dečjih potencijala, a ove godine to značajno priznanje pripalo je direktorki osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice Jadranki Vasić, prenosi Tanjug.

Nagradu su u petak uručili Minja Subota, predsednik Upravnog odbora DKCB i direktor te gradske institucije kulture za decu Dragan Marić.

“Ovim priznanjem želimo javno da pohvalimo rad Jadranke Vasić,  i da joj se u ime svih nas koji rade sa decom i za decu zahvalimo za kreativnost koju ispoljava u pedagoškom radu”, izjavio je Marić u obrazloženju nagrade.

Plaketa “Zlatno Sunce” je dodeljena direktorki škole za izuzetan doprinos razvoju dečje kreativnosti kroz školske i vanškolske aktivnosti u specifičnim uslovima na Kosovu.

Ova specijalna nagrada DKCB ustanovljena je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na predane i vredne pojedince koji rade sa decom i za decu.

Najstarija i najuglednija institucija posvećena umetničkom i kreativnom odrastanju DKCB svake godine dodeljuje tu nagradu pojedincima iz Srbije koji daju značajan doprinos razvoju dečje kreativnosti i potencijala.

“Jadranka Vasić je direktorka koja je od osnovne škole napravila mesto na koje učenici rado dolaze.Osim što je unapredila pedagoški rad u svojoj školi, organizovala je radionice u kojima učenici prave razne predmete iz sfere primenjene umetnosti, potom učestvuje u mnogim humanitarnim akcijama i pomaže izdavanje knjiga”, istakao je čuveni dečji zabavljač Predrag Vuković Peđolino,koji je prošle godine posetio ovu školu i kroz muzičko-scenski program družio se sa njenim učenicima.

Kako je zaključio, u složenim okolnostima, učenici njene škole našli su sigurnost i mesto gde mogu konstruktivno da provedu svoje vreme.

Na ceremoniji dodele ovogodišnje nagrade nije bilo publike, zbog epidemioloških mera, već samo delegacija iz Kosovske Kamenice i predstavnici institucija koji su podržali organizaciju događaja – Andrija Bojanić iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov, kao i predstavnici DKCB.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvujem današnjem događaju, jer mi smo uvek tu sa Vladom Srbije da podržimo ovako lepe akcije koje imaju za cilj da promovišu i u najboljem svetlu predstave našu južnu pokrajinu i vredne i požrtvovane pojedince”, izjavila je Miladinov.

Ona je istakla kako deca odrastaju u teškim i veoma specifičnim uslovima, ali su uprkos svemu pokazali da im ne nedostaje mašte i talenta za umetnost – slikanje, crtanje, poeziju.

“To ne bi bilo moguće bez naših predanih pojedinaca, kakva je i Jadranka Vasić”, zaključila je Miladinov.

Prijemu povodom uručenja nagrade prisustvovalo je dvoje dece iz Kosovske Kamenice, Nevena Jovanović i Tadija Vasić, koji su došli da podrže direktorku svoje škole.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još