• Početna>
  • Vesti>

SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti

Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.

Odbornica Srpske liste Snežana Jovanović zatražila je na sednici SO Gračanica da se hitno ukloni park u Kišnici koji se nalazi u blizini porodične kuće Zorana Trajković koji je nedavno napadnut i najavila peticiju za njegovo premeštanje. Ona je kazala da je supruga Trajkovića u stalnom strahu od novih incidenata s obzirom da iz parka dolaze stalne provokacije i problemi.

„Ukoliko se problem u Kišnici ne reši, Srbi će se dići i kukama i motikama i ručno će vaditi klackalilcu po klackalicu onog parka, a ja ću lično da im se pridružim i pozvaću sve vas (odbornike) i kupiću vam ašove da vadimo klackalice i premestimo park gde će biti mirno i gde će deca mirno da se igraju, a da ne ometaju komšije. To mesto ne treba da bude mesto okupljanje kriminalaca i sitnih lopova i nacionalista“, kazala je Jovanovićeva koja je za izgradnju parka optužila je nekadašnjeg direktora Odeljenaja za urbanizam Dejana Jovanovića i direktorku Odeljenja za obrazovanje Brankicu Nićić.

Podsetimo, napad na Zorana Trajkovića iz Kišnice usledio je nakon što je zapaljen bilbord sa porukom „Sloboda ima ime – OVK“ koji je postavljen na ulazu u ovo selo. Jedini albanski odbornik u SO Gračanica, Granit Gaši, optužio je predsednika opštine Srđana Popovića da je svojim izjavama doprineo spaljivanju bilborda, da bi pre tri dana podneo i krivičnu prijavu protiv njega.

„Nije hteo da me sasluša. Ja sam više puta i ranije hteo sa njim da se sastanem. Kao jedino rešenje sam video da to rešimo putem suda i to neće biti jedini put, mi ćemo se videti i na Ustavnom sudu zato što nije imenovao zamenika predsednika za manjine. Veoma mi je žao zbog incidenata koji su se desili, kao i za paljenje bilborda jer on nije nikoga plašio, niti je stvarao strah, kao i pokušaj paljenja zastave, ni to nije trebalo da se desi“, rekao je Gaši na sednici.

Odbornik Milan Dimitrijević prokomentarisao je da Gaši o problemima nikada ne priča na sednicama SO, te ga je upitao da li to radi zbog, kako je naveo sitnih političkih poena. „Mislim da je veoma jadno da se na ovaj način izbegava ovaj dom, da se politička svrha stavlja ispred naroda i da je jedan bilbord značajniji od nečijeg života“, rekao je Dimitrijević.

Predlog Snežane Jovanović da se park izmesti, Gaši je ocenio radikalnim i lošim rešenjem. „Ja sam razgovarao sa ljudima koji tamo žive i oni su mi rekli da ako se donese neka odluka o tom parku onda će na isti način odgovoriti“, rekao je Gaši.

„Srbi će uzeti rešavanje problema u Kišnici u svoje ruke, ukoliko policija Kosova i opština ne nađu rešenje“, rekla je sa druge strane Jovanovićeva i dodala da će „Srbi napraviti bolji park za albansku decu, na lepšoj i mirnijoj lokaciji. Ali tu da ometa moje komšije Srbe neću da dozvolim. Jel sada jasno?“, naglasila je Snežana Jovanović.

Predsedavajući Ljubiša Karadžić pokušao je da umiri sitauciji i istakao da će se sve rešavati institucionalno.

„Prvo treba da dođe do razgovora u instituciji, zajedno sa gradonačelnikom. Sada će doći zahtev od odbornika Snežane da se zajedno sastanete i da nađete institucionalno rešenje bez prenaglašenih radikalnih stvari“, rekao je Karadžić.

„Policija ne radi svoj posao“

Međutim, Jovanovićeva je prethodno optužila i lokalnu policiju da ne radi svoj posao kako treba, te da nije rešila nijedan slučaj napada ili krađa na teritoriji opštine Gračanica. Njihov posao se sveo, kaže ona, da primaju plate i da naplaćuju kazne, ništa drugo.

„Šta to radi policija? Ako ne zna komandir da radi svoj posao, evo ja mu se nudim volonterski, besplatno da mu pokažem kako bi trebalo da se radi posao u policiji, bez dana škole u policiji. Pošto se i sam žali da nema sa kim da radi. A drugo, ja sam imala poziv iz policije, sugerisano mi je da previše mediji pričaju o problemu u Kišnici. Sramota je što je tako. Ne žele da reše problem, nego ga stavljaju pod tepih. Očigledno da neko ili neki žele da se Srbi Kišnice što pre isele“, kazala je odbornica Jovanović.

Takođe je navela da je dodatni problem što je nedavno zaposleno više albanskih, nego srpskih policajaca.
„Prirodno je da Srbin više veruje Srbinu nego Albancu u ovakvim lošim političkim uslovima“.

Odgovor na optužbe Jovanovićeve nismo uspeli da dobijemo od komandira Policijske stanice u Gračanici Bratislava Trajkovića.

Međutim, kako smo saznali, istraga o poslednjim incidentima u Kišnici još uvek traje, kao i da u trenutku kada su se oni dešavali nisu radile kamere za nadzor. Sa druge strane, pokušaj spaljivanja srpske zastave u Gračanici su zabeležile kamere i taj snimak je prosleđen policiji i medijima. Rezultati istrage nisu poznati.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još