Petković: Dve decenije kulturna baština na KiM na meti rušilačkih napada

Srpska verska i kulturna baština na Kosovu i Metohiji je, u protekle dve decenije bila često na meti rušilačkih napada, i u tom periodu desetine crkava je spaljeno, poharano i uništeno, a neke su i danas pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, koje braneći srpsku baštinu brane i sopstveni evropski i hrišćanski identitet, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

“Međutim, paralelno sa izlivima ekstremističke mržnje i islamističkog verskog radikalizma, kontinuirano smo suočeni sa jednim malignijim i možda čak i opasnijim trendom, a to je nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje, i da se propagandističkom i pseudioistorijskom argumentacijom posvoji kako bi se i na polju duhovne i materijalne kulture dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo albanski” stoji u daljem tekstu.

“Zato ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mesta naše vere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata, pa ni preko naizgled beznačajnih objava ekstremističkih portala poput “Pećkih novosti” (Peja News)” dodaje Petković.

Petković napominje da je reč o organizovanom i sinhronizovanom delovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkik velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka Patrijaršija pravoslavna albanska crkva pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su Namanjići zapravo dinastija Nimani.

“Upozoravamo međunarodnu zajednicu da je reč o dobro organizovanom pokretu koji očigledno jača i nalazi sve više sledbenika, i da je zapravo reč o najobičnijem ekstremizmu prerušenom u pseudonauku, koji je u svojoj osnovi samo fašizam. Albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan. Albanci su često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta, i zato je ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i izneveravanje albanskih tradicionalnih vrednosti. Pozivamo i sve umerene Albance na Kosovu i Metohiji da se, u ime mira i suživota, usprotive vređanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments