• Početna>
  • Vesti>

Sutra novo pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Predsedavajući sudskog veća Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, sudija Valjon Kurtaj zakazao je za sutra u 9.30 časova ponovljenu sednicu za pripremni pretres u predmetu osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj optužnici koje je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra.

U izjavi za Kosovo Onlajn, advokati Dejan Vasić i Mahmut Haljimi, poručuju da nemaju naročito velika očekivanja od sutrašnje sednice.

“Imajući u vidu da je u postupku došlo do pravne konfuzije kakva nikada nije viđena u praksi, neoprezno bi bilo u ovoj fazi davati bilo kakve ocene, niti predviđanja o daljem toku postupka”, stav je advokata Dejana A. Vasića, koji u ovom postupku brani kosovskog policajca Dragišu Markovića.

Ništa bolja očekivanja nema ni branilac uhapšenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, koji ponavlja da je nova, treća po redu optužnica, pretrpela samo „kozmetičke promene“ u odnosu na prethodne dve.

„S obzirom da nikakvih suštinskih promena nema u poslednjoj optužnici, baš me interesuje kakvu će sutra igru da izvedu sudija i tužilaštvo. Verovatno će sudeći sudija početi sednicu na kojoj će zahtevati od tužioca da pročita novu optužnicu, čime će samo da nam samo oduzeti vreme. Pitaće optužene da li priznaju optužnicu našta ću ja reći mom klijentu da po treći put ponovi da nije kriv i da nema nikakve veze sa ovim slučajem“, kaže Haljimi.

Prema njegovim očekivanjima, sudija će najverovatnije dati rok braniocima da podnesu prigovore protiv iznesene optužnice.

„Time ćemo opet izgubiti još dva, tri meseca do odlaska na glavni pretres“, navodi Haljimi.

On podseća da je njegov branjenik Marko Rošić više od dve godine u pritvoru i zato će, kako kaže, u ovog puta zatražiti njegovo puštanje na slobodu.

„Prekoračena je svaka granica i svaka mera i prekršeni su svi pravni propisi. Krivicom tužilaštva ovaj predmet se vuče više od dve godine što predstavlja veliku neodgovornost, ali i zabrinutost uopšte za kosovsku pravdu. Ako negde ima zakona neko treba da odgovara za to“, zaključio je Haljimi.

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratije, pravda” Oliver Ivanović ubijen je u ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Severnoj Mitrovici.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još