Petković sa ministarkom Velike Britanije o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je zahvalio gospođi Morton što je u ovako teškom trenutku posetila Srbiju, što pokazuje obostranu posvećenost izgradnji dobrih odnosa između Velike Britanije i Republike Srbije, naglasivši važnost angažmana Velike Britanije za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Petković je informisao britansku ministarku o najnovijoj političko – bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Direktor Petković je konstatovao da je Beograd u svakom trenutku spreman za nastavak pregovora, koji predstavljaju osnov za uspostavljanje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu.

Bez rešavanja kosovskog čvora, ne može se dalje, podvukao je Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je skrenuo pažnju da odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume, Priština otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odnosa. Pri tome je posebno skrenuo pažnju sagovornici na činjenicu da Priština sedam i po godina izbegava da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može dođi do suštinskog napretka u dijalogu.

Petković je naglasio da će, i pored navedenih problema, Beograd ostati dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo za mirno rešavanja postojećih nesporazuma i stvaranje trajne bezbednosne stabilizacije u regionu.

Sastanku direktora Petra Petkovića i ministarke Vendi Morton prisustvovala je ambasadorka Velike Britanije u Republici Srbiji Šan Makleod i ambasadorka Republike Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments