• Početna>
  • Vesti>

Održana video konferencija članova Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova Evropskoj uniji

Danas je održana video konferencija članova Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova Evropskoj uniji, kojom je predsedavao visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku, g. Đusep Borelj.Evropsku komisiju je predstavljao komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, g. Oliver Varhelji. Delegaciju Kosova predvodio je premijer, g. Avdulah Hoti. Učestvovali su i zamenik premijera g. Driton Seljmanaj i ministri gđa Meljiza Haradinaj-Stubla, g. Agim Veljiju, gđa Hikmete Bajrami, g. Seljim Seljimi, g. Besijan Mustafa i g. Veselj Krasnići.

Zasedajući putem video konferencije 30. novembra, članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (Savet za SP) razmatrali su napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu 2020. god.

Učesnici su polemisali o najnovijim ključnim dešavanjima u vezi sa zadovoljavanjem političkih i ekonomskim kriterijumima, finansijskoj saradnji i primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2015. god.

Učesnici su pozdravili kontinuiranu stratešku posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom koji pomaže EU. Saglasili su se oko hitne potrebe da se ubrzaju procesi reforme, uključujući drugu fazu reformi sa Evropske agende , koja zahteva veći fokus svih političkih aktera i delotvornu strukturu koordinacije unutar kosovskih institucija.

Učesnici su ponovili značaj vizne liberalizacije za građane Kosova. Odluku o predlogu i dalje razmatra Savet.

Učesnici su razgovarali o prioritetima reforme u oblastima među kojima su reforme vladavine prava i pravosuđa, poštovanje osnovnih prva, reforma javne uprave, ekonomski razvoj, obrazovanje i zapošljavanje.

Što se tiče Specijalizovanih veća, učesnici su pohvalili saradnju koju su nedavno pokazali kosovski organi vlasti . Učesnici su se saglasili sa potrebom za daljom posvećenošću Kosova, u potpunosti u skladu sa njegovim pravnim poretkom i međunarodnim obavezama, sa istinskim naporima koji se ulažu da bi se zagarantovala vladavina prava, osnovne slobode, pravda i pomirenje.

Učesnici su pozdravili dijalog koji pomaže EU nastavljen jula 2020. godine, nakon imenovanja specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka , zatim uklanjanje taksi i mera reciprociteta. Na zasedanju je podvučen značaj kontinuiranog savesnog angažovanja na pregovorima i postizanju sveobuhvatnog i zakonski obavezujućeg sporazuma o normalizaciji. To je od presudnog značaja da bi Kosovo i Srbija mogli da ostvare napredak svako na svom evropskom putu. Učesnici su se saglasili da se svi prethodni sporazumi moraju poštovati i primeniti.

Saglasili su se oko značaja aktivnog učešća Kosova u regionalnoj saradnji, posebno u primeni Akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta i Zelene agende za Zapadni Balkan podržane na samitu u Sofiji 10.11.2020. godine, kao i u primeni zelene i digitalne tranzicije.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još