• Početna>
  • Vesti>

EU još nije odredila datum za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije

Evropska unija još uvek nije odredila datum za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije. U evropskoj prestonici kažu da će sledeći sastanak na visokom nivou biti sazvan čim se stvore uslovi, a to potvrđuje i Vlada Kosova, prenosi Reporteri.

Pokret Samoopredeljenje zahteva potpuno zaustavljanje dijaloga u aktuelnim političkim okolnostima.

Portparol EU spoljne politike Peter Stano u odgovoru za Kosova Pres ne kaže kojim temama će se baviti na sledećem sastanku u Briselu, ali kaže da će datum i dnevni red biti uskoro objavljeni.

„Dijalog se, nakon što je nastavljen u julu, nastavlja i napreduje sastancima na nivou stručnjaka i najvišeg političkog nivoa. Sledeći sastanak za dijalog na visokom nivou biće sazvan u Briselu što je pre moguće, u zavisnosti od uslova. Kada su u pitanju sastanci na nivou stručnjaka, objavićemo datum i dnevni red sledećeg sastanka kad situacija bude prikladna“, rekao je Stano.

Savetnica kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Antigona Bedžaku kaže da naredne sastanke u Briselu diktira pandemija kovid -19, i da ne postoji druga prepreka.

„Trenutno nema predloženog datuma za naredne sastanke, jer sve diktira situacija sa pandemijom C-19. Inače radne grupe nastavljaju pripreme za sastanke tehničkih grupa, čim se okolnosti stvore. Nema drugih prepreka“, rekla je Badžaku.

Najbolje rešenje za zamenika Pokreta Samoopredeljenje Artana Abrašija, je nastavak dijaloga sa Srbijom nakon novih izbora.

„Najbolje rešenje u ovim okolnostima je zaustavljanje dijaloga. Imati vladu koja je jaka, sa legitimiteton i izabranu voljom građana. Inače, Hotijeva vlada nema ni mogućnosti, ni brojnost, ni znanje o bilo čemu da zaštiti interes Kosova u tom procesu“, rekao je Abraši.

Alen Meta iz D4D smatra da bi dijalog trebalo nastaviti, jer ni Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da sukob između njih bude  zamrznut.

„Dijalog je najbolje rešenje problema. Ni Kosovo ni Srbija nemaju luksuz da održavaju zamrznuti sukob među sobom. Veoma je važno za dobro građana, kao i za budućnost dve zemlje u EU“, rekao je on Meta.

Sastanak u septembru bio je poslednji između premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U početku su se pojavile razlike oko uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu, a nedavno je, hapšenjem bivših lidera OVK od strane Specijalnog suda, zatraženo da dijalog obustave sami partneri iz vladajuće koalicije.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments

Pročitaj još