Vučić: Da u sledećoj godini otvorimo dva cela klastera, Kosovo teško pitanje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa EU, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim ministrom podsetio da je Srbija pristupila promenjenoj metodologiji pregovora sa EU, koju je inicirao predsednik Emanuel Makron, po kojoj se ne otvaraju pojedinačna poglavlja, već klasteri.

“Mi očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili”, rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

“Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati”, rekao je Vučić.

Vučić je da Srbija zna šta mora da uradi, navodeći da postoji jedno teško pitanje – pitanje Kosova.

“Drugo pitanje koje moramo da uradimo, bilo da smo sa svim saglasni ili ne, je pitanje vladavine prava”, rekao je Vučić.

Izvor: TANJUG

Comments