• Početna>
  • Vesti>

Tačijevi amandmani odbijeni, mandat Specijalnog suda se nastavlja

Specijalizovano veće Ustavnog suda odbacilo je amandmane koje je predložio bivši predsednik Hašim Tači, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 Ustava Kosova  u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom.

Veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem 2 Ustava. 

Ustavne amandmane je predložio 24. avgusta 2020. tadašnji predsednik Kosova, a predsednik Skupštine Kosova ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene, kako nalaže član 144(3) Ustava.  

Veće Ustavnog suda je u odluci ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta  i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Veće Ustavnog suda je takođe potvrdilo da  prema članu 162(3) Ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi  amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva.  

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća  i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica / Kosovo online

Comments

Pročitaj još