• Početna>
  • Vesti>

Poseta Vučića KiM nije zabranjena, otkazana zbog smrti patrijarha

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije zabranjeno da poseti Kosovo i Metohiju, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i naglasio da je ta poseta bila planirana, ali da je otkazana zbog smrti patrijarha Irineja.

Reagujući na poruku ministarke spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Meljize Haradinaj Stuble da Vučić neće dobiti dozvolu da poseti KiM, dok se ne izvini za navodni genocid, Petković je upitao da li srpski zvaničnici treba da se izvinjavaju za 220.000 proteranih Srba sa KiM, za Žutu kuću i trgovinu srpskim organima, za to što za 20 godina niko od Albanaca nije odgovarao za zločine nad Srbima…

Podvukao je da predsedniku Srbije niko nije zabranio ulazak u južnu pokrajinu i da takvo obaveštenje iz Prištine ne postoji, već da je Beograd otkazao posetu planiranu prošle subote.

Petković je pojasnio hronologiju dešavanja navodeći da je najpre on najavio posetu KiM za prošlu subotu, a da je nakon toga Stubla poslala zahtev da istog dana poseti lokaciju Kiževak kraj Raške, gde je pronađena grobnica.

“Dopis Stuble u kome traži da ode na tu lokaciju, pokazuje da ranije nije imala nameru da je poseti, jer to može da odobri jedino nadležni sudija Višeg suda, odeljenja za ratne zločine. Ona je želela da pravi političku predstavu i da udari na normalizaciju odnosa i dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Petković za TV Pink.

Kako je naveo, Kancelarija je posle toga obavestila Prištinu da predsednik Vučić želi da poseti sever KiM, kao i pet lokacija na Metohiji za koje se, kaže, sumnja da su masovne grobnice Srba i nealbnaskog stanovništva.

“Tražili smo da Priština što pre pristupi iskopavanju tih grobnica, ali to odbijaju. Kad smo u dijalogu pokrenuli to pitanje, prištinska strana je odbila da preda arhive OVK jer se iz tih dokumenata vidi koliko je tačno takvih lokacija”, naveo je Petković.

Petković je rekao da se posle zahteva predsednika Vučića da poseti KiM, uključila EU sa porukom da treba spustiti tenzije zbog srpske i albanske javnosti i obe posete otkazati.

Na pitanje da li je nervoza u Prištini zbog suđenja Tačiju i Haradinaju i novih dokaza u tim procesima, Petković je ukazao da su srpski zvaničini bili uzdržani u reakcijama na suđenje čelnicima OVK jer, kako kaže, nisu želeli da daju povoda Prištini i ekstremističkim grupama da napadaju srpske sredine.

Upitan o suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, direktor Kancelarije za KiM je naveo da je Specijalno tužilaštvo u Prištini treći put podiglo novu optužnicu koja se, kaže, ne razlikuje od prethodnih što, prema mišljenju Petkovića, govori o umešanosti politike u Prištini u taj postupak.

“Ako njihov Apelacioni sud poništava rešenje i kaže da su dokazi montirani i amaterski, a Specijalni sud izlazi sa novom optužnicom, to jasno govori da je politika u Prištini umešala prste. Nekome je bila ideja da ubistvo Ivanovića naudi Srbiji i da se optuži Beograd da je umešan”, rekao je Petković.

Izvor: TANJUG

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još