• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prijavite nasilje, budite bezbedne

Institucije ali i društvo u celini su u obavezi da pruže punu podršku i zaštitu žrtvama porodičnog nasilja, naročito u vreme  epidemije, kada je žrtva zbog preporučenog smanjenja socijalnih kontakata, duže izložena agresiji nasilnika, poruka je današnje akcije koju je u centru Kosovske Mitrovice organizovala Regionalna sigurna kuća, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

“Ovde smo da našom akcijom podržimo globalnu kampanju. Ovo je prvi dan u okviru 16 dana aktivizma, koji se završavaju 10. decembra, kada obeležavamo Svetski dan ljudskih prava. Ovu akciju smo osmislili mi, zaposleni u Sigurnoj kući, kao neko ko se bavi ženskim pravima, a imamo i dodatnih aktivnosti. Biće organizovana obuka za zaposlene u Sigurnoj kući ” rekla je ovim povodom upravnica Regionalne sigurne kuće u Zubinom Potoku Dalija Medić i dodala da sve njihove aktivnosti podržava UN Women.

Ona je dodala da ova tema mora svakodnevno da bude prisutna u javnosti, te da je važno sa njom  upoznavati društvo “od malih nogu”.

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić je u ime lokalne samouprave poručila svim ženama – žrtvama porodičnog nasilja, ali i svim potencijalnim žrtvama, da prijave nasilje, da budu bezbedne i sigurne. Ona je podsetila da je obaveza svih građana da prijave nasilje, ako primete da ga u susedstvu ima.

“Na taj način se iz korena borimo protiv te anomalije društva. Kao što vidite, i u ovim teškim momentima,  kada vlada koronavirus, mi ne posustajemo. Obaveza je svih institucija da budu na visini zadatka , bez obzira na pandemiju, jer je jasna stvar da je baš u periodu koronavirusa, povećan broj žrtava porodičnog nasilja, a da je u već postojećim slučajevima, nasilje još jače. Zbog mera koje su na snazi, nasilnici prosto imaju na dohvat ruke  žrtve u kućnom ambijentu, nad kojima mogu da se iživljavaju” poručila je Hodžić i dodala da to mora da prestane.

Ona je izrazila zahvalnost svima zaposlenima u Sigurnoj kući na ovom angažovanju i još jednom pozvala građane da prijavljuju nasilje.

Građani nasilje mogu prijaviti policiji, centru za socijalni rad ili na telefon Sigurne kuće 028/478-388.

Aktivistkinje su tokom akcije razgovarale sa građanima o ovom problemu i podelile prigodan propagandni materijal.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još