• Početna>
  • Vesti>

Preminuo Milorad Trifunović – koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM

Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe, čiji je jedan od osnivača bio Trifunović.

Rodjen je 27, 08, 1948 u selu Slakovce kod Vučitrna.

„Bio je sjajan kolega i divan prijatelj, uvek spreman da podeli savet, primer visokog integriteta i energije. Njegovom smrću svi oni koji su ga poznavali izgubili su visoko inteligentnu, živahnu osobu retke ljubaznosti i šarma. Milorad je bio iskreno topla i divna osoba – i veoma će nam nedostajati. Uvek ćemo ga se sećati i negovaćemo divne uspomene na vreme koje smo imali čast da delimo sa njim“, napisale su Trifunovićeve kolege.

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, među prvima je na svom Tviter nalogu izjavio saučešće njegovoj porodici i kolegama, uz poruku da njegovo vođstvo i doprinos međuetničkom dijalogu, pomirenju i tranzicionoj pravdi predstavljaju trajni primer kosovskim liderima.

„Najdublje saučešće porodici i kolegama Milorada Trifunovića, jednog od osnivača Resursnog centra za nestale osobe. Njegovo vođstvo i doprinos međuetničkom dijalogu, pomirenju i tranzicionoj pravdi predstavljaju trajni primer trenutnim i budućim kosovskim liderima”, napisao je Kosnet.

Trifunović koji je bio jedan koordinator porodica nestalih i kidnapovanih tokom sukoba na KiM, tragao je za svojim nestalim bratom 22 godine.

„Otac mi je umro 2004. godine, 2008. mi je umrla majka ne saznavši sudbinu svog sina. A ja živim. Pa živim, živim kako živim… živim u nadi i zato se i bavim ovim stvarima da pronađem bar jednu njegovu kost da ga sahranim dostojno kao čoveka“, govorio je Trifunović krajem jula ove godine za N1.

Trifunović je bio uvek dostupan medijima i izrazito aktivan kada je tema nestalih u pitanju, a prošle godine je, zajedno sa kolegom iz Resursnog centra za nestala lica Bajramom Ćerkinijem nagrađen „Belim božurom“ upravo zbog saradnje sa medijima.

„Da nije vas, sedme sile, novinara, malo bi se čulo za naše probleme ili se nikad ne bi čulo“, rekao je tada Trifunović u Domu kulture u Gračanici na dodeli ovog priznanja Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od februara 2019. godine u regionu se još uvek 10.247 ljudi vodi kao nestalo, dok se od ukupunog broja, 1653 vezuje za sukob na Kosovu.

Sahrana je sutra 26, novembra u 13 časova na groblju u Rudaru.

Izvor Kossev/RKM

Comments

Pročitaj još