• Početna>
  • Vesti>

Kliničko-bolničkom centru Priština-Gračanica uručen rentgen aparat

Kliničko – bolničkom centru u Gračanici uručen je rendgen aparat koji je donacija republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje, a u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Za Kliničko-bolnički centar u Gračanici poklon u vidu rentgen aparata je od značaja jer će u uslovima pandemije omogućiti brže sprovođenje dijagnostike. Donacija je važna jer je dokaz da Vlada Republike Srbije ulaže u zdravstveni sistem i na Kosovu i Metohiji da bi on funkcionisao najbolje što je moguće.

“Ova donacija republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje je pre svega jedan vid pažnje i jedan vid zahvalnosti da u ovim teškim trenucima republički Fond brine o našim građanima na Kosovu i Metohiji i da ima obzira prema tome da KBC Priština sa sedištem u Gračanici ima najbolje uslove i najbolju opremu za rad” izjavila je Svetlana Miladinov, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju prilikom uručenja aparata.

Rendgen aparat je za KBC od višestrukog značaja, naglasio je direktor KBC Priština Gračanica prof. dr Bratislav Lazić.

“Aparat će biti od značaja, ne samo u aktuelnoj epidemiji kovida 19, već i kada ona bude prošla, a mi ćemo se izboriti sa epidemijom, siguran sam u to. Aparat će imati značaja i u našem standardnom radu jer mi pored kovid pacijenata ovde lečimo i pacijente koji nisu oboleli od kovida, nego od drugih bolesti. Naročito će nam biti koristan i biće i biće upotrebljavan u operacionoj sali vezano za različite intraoperativne i dijagnostičke procedure, koje su takođe veoma važne i aktuelne” naglašava Lazić.

Na konferenciji za novinare povodom donacije KBC-u istaknuto je da je trenutna situacija sa korona virusom izuzetno nepovoljna, s obzirom na broj hospitalizovanih pacijenata.

“U poslednjem talasu imamo dokazanih 189 zaraženih i testovima potvrđenih bolesnika sa kovidom 19. Naša novootvorena Klinika za infektivne bolesti, koja je u stvari kovid odeljenje gde se zbrinjavaju najteži pacijenti je praktično prepunjena. Mi smo proširili kapacitete na stacionarni deo Doma zdravlja Donja Gušterica, gde su hospitalizovani lakši pacijenti, ali koji ipak moraju biti pod određenim medicinskim nadzorom. 48 je hospitalizovanih u ovom trenutku, od toga je 15 hospitalizovano u dispanzerskom delu, odnosno stacionarnom delu Doma zdravlja Donja Gušterica. To su lakši pacijenti. Imamo još slobodnih mesta, tako da nismo sve kapacitete potrošili” kaže o epidemiološkoj situaciji prof. dr Lazić.

I pored povećanog broja pacijenata, zdravstveni sistem u Gračanici za sada je u stanju da odgovori svim zadacima i situaciju sa korona virusom drži pod kontrolom, međutim i dalje je neophodna odgovornost i disciplina svih meštana.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još