• Početna>
  • Vesti>

Imeri: Manastir Dečani će imati posebnu teritoriju, Hoti kapitulirao

Nakon potvrde iz Prištine da put Dečani-Plav neće prolaziti kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, istoričar Skender Imeri izjavio je da je ovo kapitulacija kosovske vlade, prenosi Koha.

“Čestitam premijeru Avdulahu Hotiju što je pregovarao o sporazumu za put Dečani-Plav i za građane Dečana. Premijeru, vaša kapitulacija ispred manastira Dečani je užasna. Vaša ostavka trebala je da se dogodi 9. novembra 2020.“, naveo je Imeraj, u saopštenju Saveza istoričara “Ali Adri”.

Dodao je da će se na osnovu dogovora sa manastirom Dečani, put koristiti samo za lokalni saobraćaj i da se manastir zalaže za stvaranje autonomne teritorije.

“Iz dana u dan vreme pokazuje da će manastir Dečani imati posebnu teritoriju i da će brzo zaustaviti saobraćaj sa postojećeg puta u blizini manastira. Tada će se saobraćaj odvijati samo sa puta Gušavac i sa skretanja u klisuri Lokana. Dakle, polako će manastir Dečani biti autonoman sa teritorijom i prema državnim institucijama Republike Kosovo“, rekao je Imeri.

On je zatražio od opštine Dečani da se povuče iz svake saglasnosti kako bi se izbegao put za Bitolj.

“Opština Dečani treba da se povuče iz svake saglasnosti ili sporazuma da koristi alternativne puteve duž puta koji povezuje Dečane sa planinama i Plavom, pored postojećeg puta koji prolazi do manastira Dečani, puta koji se gradi vekovima“, zaključio je Imeri.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još