Vesić: Tužiću Prištinu Sudu u Strazburu

Foto Tanjug

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će podneti tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu jer mu je vlast u Prištini zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju, prenosi Tanjug.

Vesić je naveo da očekuje od toga suda da kaže li je u Evropi dozvoljeno zabranjivati kretanje ljudi.

On je za TV Pink ponovio da je kao razlog za zabranu njegovog ulaska na Kosovo u ponedeljak navedeno da je ”opasnost po bezbednost” i ocenio da je to ”formalan” razlog, a da je suštinski razlog ono što je, kako kaže, trebalo da uradi u Kosovskoj Mitrovici, odnosno, da potpiše povelju o bratimljenju tog grada sa Beogradom.

Vesić je rekao da je trebalo da obiđe i radove na stambenoj zgradi u Kosovskoj Mitrovici, za smeštaj 20 izbegličkih porodica koje žive duže od 10 godina u kolektivnom smeštaju, kao i na izgradnji parka i igrališta što finansira Grad Beograd.

”Poruka Prištine Srbima na Kosovu i Metohiji je da srpska deca nemaju pravo na park i igralište, a da Srbi nemaju pravo na stanove. Priština nije zaustavila mene već Grad Beograd.

To je kršenje Briselskog sporazuma. Ovo najbolje pokazuje zašto ne dozvoljavaju formiranje ZSO jer bi Srbi sa KiM sarađivali sa čitavim svetom, ne samo sa Beogradom”, rekao je Vesić.

On je naveo da se u EU promoviše saradnja između gradova, a da je Priština juče pokušala da spreči saradnju Beograda i Kosovske Mitrovice.

”To je politika da treba stvarati stalnu nesigurnost i stvarati uslove da Srbi napuste KiM. Ta politika se sprovodi od Prizrenske lige. Da je Hoti hteo da napravi igralište u Preševu, mi ga ne bismo sprečili jer mislimo da i srpska i albanska deca treba da imaju igralište”, naveo je Vesić.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još