Predstavnici Kancelarije za KiM uručili rendgen aparat Zdravstvenom centru u Pasjanu

Predstavnici kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije uručili su rendgen aparat Zdravstvenom centru Gnjilane-Šilovo, sa privremenim sedištem u Pasjanu, za sprovođenje kompletne dijagnostike kod pacijenata obolelih od koronavirusa.

U rad je pušten i novi rendgen kabinet kovid bolnice, koji će prema rečima direktora Zdravstvenog centra centra u Pasjanu Zorana Perića pomoći u pružanju boljih usluga pacijentima.

“To je mobilni endgen aparat najnovije generacije. Prevashodno je namenjen, pošto je mobilni, za snimanje ležećih pacijenata, koji su nepokretni i koji ne mogu da dodju do rendgen kabineta. U ovom trenutku zadovoljava sve naše potrebe za snimanje pluća, zato što znate da je kovid-19 virus koji napada prevashodno respiratorne organe pa i sve druge”, rekao je Zoran Perić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević rekao je da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže svom narodu.

“Ovaj aparat je kap, sitnica u nizu koji pokazuje sinergiju svih državnih organa Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića koji je vezivno tkivo u celoj sinergiji koja čini da ovo sve fukncioniše i zbog toga imamo to da bolnice u Pasjanu, Klinički centri  Mitrovici i Gračanici funkcionišu isto kao centrlanoj Srbiji i Vojvodini”, rekao je Pavićević.

Mobilni rendgen aparat, kako je naglasila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov, obezbedio je Republički fond za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Kancelarijom.

“To samo potvrđuje da Srbi koji u geografskom smislu žive na obodima naše države nisu na marginama našeg intersovanja već da Vlada Srbije i predsednik fokus stavljaju na naš narod koji se ovde suočava sa brojnim izazovima i kada je reč o zdravstvu dobija najkvalitetniju moguću opremu”, kazala je Miladinov.

U protekloj nedelji u srpskim sredina u Kosovskom pomoravlju testirano je 30 osoba. Petoro je pozitivno na koronavirus.

Izvor: Kosovo Online

Comments