Petković: Organizovane akcije s ciljem zastrašivanja Srba na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da poslednja dešavanja na Kosovu, poput bilborda u Kišnici, pokušaja paljenja srpske zastave i spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, otimanja lekova u Severnoj Mitrovici, do zabrane ulaska zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću svedoče o radikalizaciji prilika na Kosovu.

Petković je za televiziju Hepi kazao da je reč o “organizovanim akcijama s ciljem zastrašivanja Srba na Kosovu”.

Petković objašnjava da Vesić, kao zamenik gradonačelnika Beograda, nema potrebe da informiše o odlasku na prostor KiM jer to važi samo za zvanične posete i tada se samo informiše kancelarija Delegacije EU u Prištini kako bi bio sačinjen plan i ruta prilikom čega kosovska policija obezbeđuje posetu.

“Posredi je politička odluka Prištine koja želi destabilizaciju, a zabranom ulaska zapravo se sveti Srbima koji žive na KiM. Svete se i Beogradu predstavljajući situaciju – mi smo ti koji odlučujemo koga ćemo pustiti, a koga ne”, naveo je Petković i dodao da je u pomenutom slučaju došlo do kršenja šireg sporazuma o slobodi kretanja.

Prema njegovim rečima, samovolja i jednostrane odluke prištinske strane nikako ne doprinose normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dijalogu dveju strana.

“Želimo normalizaciju, stalo nam je do dobrih odnosa sa Albancima i pregovora u Brisleu. Međutim, albanska strana poslednjih meseci radi sve na tome da nema dijaloga i ZSO i da ne dođe do bilo kakvog kompromisnog rešenja”, istakao je Petković i dodao da Srbija ne dopušta da Priština ostvaruje svoje interese napadajući je i gazeći prava Srba i ideju da “kosovski čvor bude rešen putem kompromisa”.

“Neka se niko ne vara da Priština može da ostvari svoje interese, a da se pritom ne dogovori sa Beogradom”, zaključio je Petković uz konstataciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kroz međunarodnu politiku aktuelizovao takav stav po pitanju KiM što su, kako kaže, i prihvatili relevantni akteri u međunarodnoj zajednici.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments