Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju

Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.

Novčani deo nagrade od 60 000 dinara Odalović je darovao Osnovnoj školi „Braća Aksić“ i Fudbalskom klubu „Staro Gracko“. U školi – od I do VIII razreda – ima ukupno 16 đaka, a fudbalski klub je godinama najbolji u Okružnoj ligi Centralnog Kosova.

„Zadužbinaru Rodoljubu javih uz zebnju – nisam li se ogrešio; a on mi otud javlja da je njihovo načelo: ’Mi pomažemo danas – ti pamti, pa sutra uzvrati slabijem!’“, izjavio je Mošo Odalović uz zahvalnost za, kako kaže, „lepu nagradu našeg zadužbinara“.

Jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, slikar, ilustrator i kaligraf rođen je u selu Staro Gracko, a u učionici u kojoj je pohađao osnovnu školu stoji njegova slika.

„Ovaj gest smo svi primili sa oduševljenjem, prvo deca, pa roditelji, pa mi učitelji. Nije pomogao samo novčano, nego nam je poslao i enciklopedije, razne knjige… tako da smo sada malo obogatili našu malu školsku biblioteku“, kaže za RTV Kim učitelj iz Zoran Ćirković.

On smatra da je ovaj gest jako važan da i drugi, koji imaju više materijalnih mogućnosti ne bi trebalo da zaborave svoj zavičaj, decu i ljude koji u njemu, uprkos teškim prilikama žive.

„Mošo je naš. Gde god idemo mi govorimo o njemu. Kad nas pitaju – „Gde je to Staro Gracko?“ , mi uvek kažemo – „Tamo gde se rodio Mošo Odalović i gde je rastao“.

Polovina nagrade, 30 000 dinara, uručena je Fudbalskom klubu “Staro Gracko” u čijoj je upravi Zoran Ćirković. “Mošo je pored dece, mislio i obradovao omladinu koja se okuplja u fudbalskom klubu. Ta novčana pomoć je dobordošla i veoma smo zahvalni“.

Zahvalan je i centarfor kluba Perica Mirković. „Baš me je iznenadila i obradovala ova vest. To je jedan izuzetan gest poznatog pesnika koji potiče odavde sa Kosova. Našem klubu znači svaka podrška, a kada je od jednog cenjenog književnika onda je to još draže“, kaže Perica.

Zoran Ćikrović kaže da će novac od pesnikove nagrade najverovatni potrošiti na organizovanje izleta do srednjovekovnih srpskim manastirima. „Mi poodavno nismo obišli srpske svetinje u Prizrenu, zatim Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Draganac, i želja je dece da mi odemo tamo. Nažalost, sada smo sprečeni zbog korone, ali čim se situacija stabilizuje mi ćemo posetiti naše svetinje i tako iskoristiti taj novac“.

Zadužbina Rodoljub Nićiforović realizuje svoje aktivnosti na kulturnom, umetničkom, prosvetnom, socijalnom i drugim planovima, podržavajući inicijative, akcije i realizacije pojedinaca i organizacija, dodelom diploma, zahvalnica, nagrada i stipendija

Izvor: Radio kim

Comments

Pročitaj još