Hoti: Ili dogovor stranaka oko predsednika ili izbori

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas da za izbor predsednika postoje samo dve mogućnosti – ili dogovor političkih stranaka oko novog predsednika ili izlazak na izbore.

On je kazao da je više nego jasno da kosovske institucije nemaju predsednika i da bi trebalo da se izabere novi, ali da je za izbor novog u skupštini potrebno 80 glasova u skupštini koje, kako kaže, ova vladajuća koalicija nema, prenosi prištinski Reporteri.

“To zahteva da sednemo sa opozicionim političkim partijama i vidimo da li možemo da se dogovorimo, a nadam se da ćemo to brzo učiniti. Ukoliko nema takvog dogovora onda treba da se dogovorimo o datumu izbora, sigurno neki datum koji odgovara građanima. To su dva ustavna puta kojim treba ići narednih nedelja”, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, verovatno će se uskoro organizovati prvi sastanak sa svim partijama na kojem će se razgovarati o tim temama.

Govoreći o Specijalnom sudu, Hoti je rekao da se od njegovog osnivanja 2015. godine očekivalo da će biti hapšenja, ali se nije znalo ko će biti optužen i za koja dela.

Kako kaže, budući da nije lako što je Kosovo ostalo bez predsednika, dvojice bivših predsednika skupštine i šefa jedne parlamentarne grupe, treba biti obazriv u svom ponašanju prema Specijalnom sudu.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još