• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Pandemija ne narušava rad parlamenta, izbor Bajdena neće promeniti dijalog sa Prištinom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naveo da nema opasnosti da se zbog pandemije koronavirusa naruše principi rada parlamenta. Ocenio je da ne očekuje drastične promene u dijalogu Beograda i Prištine zbog izbora Bajdena za predsednika SAD, kao i da je potrebno napraviti plan za nastavak međustranačkog dijaloga.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je, u obraćanju na Beogradskom ekonomskom forumu koji se održava putem interneta, naveo da nema opasnosti da se, zbog pandemije koronavirusa, naruše principi rada Narodne skupštine.

“Mi čekamo da Vlada predloži zakonske akte. Čim ti akti budu došli u Narodnu skupštinu, oni će, u zavisnosti od toga da li su predloženi u redovnom ili hitnom postupku, biti stavljeni na dnevni red”, naveo je Dačić.

Istakao je da je Evropski parlament u izveštaju o napretku Srbije sugerisao da Narodna skupština što manje radi po hitnom postupku i da bi zakone i druge akte trebalo da donosi po redovnom postupku.

Dačić je naveo da je novi saziv Skupštine predvideo da neće donositi zakone po hitnom postupku, zbog toga što se redovni rok od 15 dana koristi za javna slušanja i rasprave u skupštinskim odborima.

Predsednik Narodne skupštine je naveo da zbog izbora Džozefa Bajdena za predsednika SAD ne očekuje velike promene u dijalogu Beograda i Prištine i napomenuo da je taj dijalog započeo kada je Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

“Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz devedesetih godina, već da, svi oni znaju, uključujući i predstavnike američke administracije i imena koja su spominjana kao moguća kadrovska rešenja u Bajdenovoj administraciji, očekujem da će po polaganju zakletve na funkciju predsednika SAD dati podršku tom dijalogu”, kazao je Dačić.

Dodao je da očekuje promenu pristupa i da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je potrebno da se dođe do nekakvog kompromisa, dok je demokratska administracija imala stav da je sve završeno i da nema potrebe da se traži nekakav kompromis.

“Međutim, vremena su se promenila. Danas je očigledno da je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog i političkog rešenja oko Kosova i Metohije bez saglasnosti i učešća Srbije, zato što na političkoj sceni u Prištini vlada jedna totalna nestabilnost, oni imaju gotovo svake godine neke izbore”, rekao je Dačić i naglasio da Priština to koristi kao izgovor za neispunjavanje dogovora.

Istakao je da ne misli da će doći do drastičnih promena u dijalogu i da bi jedina promena mogla da bude to što nova administracija nije previše raspoložena za traženje nekih novih kompromisa.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još