Bez Kosova nisam siguran da srpski narod ima budućnost

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da je Kosovo i Metohija ;stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja”, nije siguran da „naš narod ima budućnost”.

On je gostujući na TV Pink pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome”, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti”.

„Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save”, naveo je mitropolit.

Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

„Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom”, kazao je Porfirije.

Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, mitropolit Porfirije je kazao da je SPC doživela veliki udarac, a da su njegovom i smrću mitropolita Amfilohija crkva izgubila „dva najsnažnija stuba”, prenosi Beta.

Izvor Politika

Comments

Pročitaj još