Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Posle zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej-stvavrofor Petar Lukić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma – poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu peneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save. Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, javlja reporter RTS-a.

Vučić: Ostaće Srbija verna tvom putu i delima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da se jedno vreme završilo, samo ovozemaljsko vreme patrijarha ljubavi, vreme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovarao rečima iz Pavlove poslanice, “jer takav nam poglavar trebaše”.

“Njegova svetost patrijarh srsoki Irinej sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima”, kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve – boga, ljubav i Srbiju i celokupan srpski narod.

“I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razume i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razume, koja pobeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Verovao je da veličina hrama nije u njegovim dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da verujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on verovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili pre nego što nas je ubedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne reči da ostanemo jedno u hramu”, kazao je Vučić.

Ističe da kada se odvali gromada od stene ostane praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti.

“Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijar Irinej ostavio je delo vredno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo gradili bismo ovaj hram već decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Voleo je Rusiju, patrijarha Kirila, predsedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali, nije bio nikada ni protiv koga sa Zapada. Bio je ubeđen da možemo sa njima da gradimo mir”, istakao je Vučić.

Patrijarh Irinej je, dodaje, bio zaslužan za kulturu sećanja.

“Danas zahvaljujući njemu govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svetu”, naveo je predsednik.

Obnovio je, kaže, duh jedinstva srpskog naroda.

“Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji”, naveo je Vučić.

Ipak, najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. I tu je postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost KiM. 

“Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac. Završio je hram Svetog Save. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara”, rekao je predsednik

“Hvala Vam Vaša svetosti, oče naš, na svakoj reči kojoj si nas podučio. Ostaće Srbija na takvom putu, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva”, rekao je Vučić.

Vučić je u ličnom osvrtu na poslednje dane patrijarha Irineja, rekao kako ga je beskrajno voleo, a da je on voleo i pazio njegovu decu, “onoliko koliko je pazio na srpski narod”, i da su tri puta razgovarali otkada je otišao u kovid bolnicu Karaburma.

“Na dan kad je otišao u bolnicu, pozvao me je i pitao da li mora da bude tamo, da zauzima nečije mesto, drugi put je pitao da li je sve pod kontrolom, a treći put je poručio da za njega ne brinem i rekao je: ‘vidi oko (Republike) Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo’. I više nismo razgovarali”, ispričao je Vučić. 

Dodik: Imao je moć da nas okupi i drži zajedno

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavamo njegovu želju da budemo “sabirani kao narod” i poručio da je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude “kamen spoticanja”, već akter pomirenja.

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

“Njegov odlazak dolazi u izuzetno teškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti”, rekao je Dodik.

Dodao je i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izražio izrazio nadu da će arhijereji “upraviti kormila naše crkve u pravom smeru”.

Kako kaže, Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irnej.

“Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga nase crkve”, rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovek.

Prema njegovim rečima, uspevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobednik.

“On je sve radio bez mnogo buke”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, patrijarh Irinej je bio njegov prijatelj – ne samo gost Republike Srpske, nego i njegovog doma, te da je ovo za njega i veliki lični gubitak.

“Živeo tiho, radio tiho, tako i otišao. Neka mu Bog podari rajsko naselje. Zemlja je dobila novog molitvenika kome se sigurno raduje”, poručio je Dodik.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još