Pogoršava se situacija sa koronavirusom na Kosovu

U poslednja 24 sata na Kosovu je od posledica koronavirusa preminulo 19 osova i potvrđeno 711 novih slučajeva, a za šest dana 42,9 procenata testiranih bilo je pozitivno, objavio je Reporteri.

Ove nedelje je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova testirao 10.409 ljudi, od čega je 4.471 osoba pozitivna, a bitku sa kovid-19 izgubile su 82 osobe. Broj izlečenih ove sedmice dostigao je 3.188 ljudi.

Ministarstvo zdravlja sinoć je objavilo da su za kosovske opštine stupile na snagu nove mere, prema novoj kategorizaciji u pogledu broja zaraženih na 100.000 stanovnika.

Kretanje građana određuje se brojem zaraženih u poslednjih sedam dana i preduzimaju se mere prema kategorizacijama po područjima.

Crvena zona uključuje opštine sa visokim rizikom, sa preko 151 zaraženim na 100.000 stanovnika nedeljno. U njoj je 18 opština: Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Štimlje, Podujevo, Peć, Uroševac, Južna Mitrovica, Vučitrn, Lipljan, Vitina, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Kamenica.

U opštinama u crvenoj zoni od 19 sati svaka privredna aktivnost je zatvorena i uvodi se potpuno ograničenje kretanja građana i u tim će opštinama biti policijski čas, a ulaz i izlaz zabranjeni su do pet sati ujutru.

Izvor Reporteri/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još