Petković: Međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na KiM da bude hitno pojačano

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je, nakon sinoćnjeg pokušaja paljenja srpske zastave u Gračanici, apelovao na međunarodnu zajednicu da  bezbednosno prisustvo bude hitno pojačano u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji.

“Već danima upozoravamo da će ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere, i to se nažalost i dogodilo”, navodi Petković u saopštenju. 

On ističe da su se ekstremisti sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice. 

“Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano, i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama.      

Nedopustivo je, takođe, da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa”, navodi se u saopštenju. 

Petković dodaje da formacije, koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK, ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista. 

“Srbe na Kosovu i Metohiji molim da u narednim danima budu obazrivi ali i uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera. 

Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru”, kaže Petković.

Izvor: RKM/saopštenje

Comments