• Početna>
  • Vesti>

Vartolomej: Srbi da budu ponosni na sve što je Irinej činio

Vaseljenski patrijarh Vatolomej izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja i rekao da srpski narod treba da bude ponosan na sve što je patrijarh Irinej učinio za svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio, prenosi Tanjug.

“Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja”, rekao je Vartolomej za Kurir.

On je dodao da kao majka crkva izražavaju saučešće srpskom narodu i srpskoj crkvi i da je pismeno saučešće pre nekoliko trenutaka uputio i srpskoj patrijaršiji.

“Vaskrsli Gospod je odlučio da prizove u Carstvo nebesko brata mi i saslužitelja Irineja, a srpski narod uvek da bude ponosan na sve ono što je učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir”, kazao je vaseljenski patrijarh.

On je dodao da je patrijarh Irinej pokazivao veliko razumevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda, kada su izražavali druge i suprotne stavove vezane za pravoslavlje i za njegov srpski narod.

“Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim delom u životu. Neka mu Gospod podari večno rajsko naselje i neka se pred prestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane”, poručio je Vartolomej.

Izvor: Tanjug

Foto: Beta

Comments

Pročitaj još