• Početna>
  • Vesti>

Telo patrijarha od sutra u Hramu Svetog Save, odavanje pošte uz posebne mere

Posle liturgije koja će sutra biti održana u Sabronoj crkvi, telo patrijarha biće preneto u Hram Svetog Save. Sahrana zakazana za nedelju. Građani će moći da se oproste od patrijarha, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mera.

Telo patrijarha biće uneto u Sabornu crkvu sutra oko 8.30 i biće izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve. Posle je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima. Izveštač RTS-a javlja da vernici, iako je hladno, povremeno dolaze u Sabornu crkvu i pale sveće kako bi odali poštu patrijarhu Irineju.

Kada je reč o sutrašnjem danu, zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve.

Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga scelog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveštenik Dragan Šovljanski je rekao za RTS da je sveta zaupokojena liturgija zakazana za nedelju. Služiće je mitropolit Hrizostom sa svim prisutnim arhijerejima.

Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priće na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje.

“Pozivamo sve vernike da drže maske na sebi, da se ne zadržavaju i ne prave gužve”, naveo je Šovljanski.

Prethodno je SPC saopštila da će patrijarh srpski Irinej biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Doneta je odluka da patrijaršijske dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog Jovana.

Izvor: RTS

Foto: Youtube, print screen

Comments

Pročitaj još