Sinod saopštio: Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo, saopštila je SPC.

Kako se navodi u saopštenju SPC, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

“Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save”, ističe se u saopštenju.

Doneta je odluka i da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo Episkopa šumadijskog Jovana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments