Zemaj: Još uvek ne razmišljamo o potpunom zatvaranju

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je danas da se još uvek ne razmišlja o potpunom zatvaranju, kao što je to bilo u prvom talasu borbe sa pandemijom koronavirusa, prenosi Koha.

Zemaj je pozvao predstavnike svih političkih partija da se zajednički uključe u borbu protiv virusa i da ne politiziju ovo pitanje.

„Moj prioritet je da onemogućim da virus postoji u našoj zemlji. Vlada Avudala Hotija ne vlada logikom isključivanja i nikada ne razmišljamo o potpunom zatvaranju kao ranije. Ne smemo zaustaviti život zatvaranjem, ne smemo zatvoriti preduzeća, već ih otvoriti uz rigoroznu primenu mera”, rekao je on.

Zemaj je istakao da će se pooštravanje mera vršiti kad god situacija bude zahtevala i dodao da će biti otvoreni u sprovođenju mera.

„Upravljanje pandemijom sa zatvorenim građanima je vrlo lako, sa malo slučajeva i sa puno formalne efikasnosti, ali ne možemo se vratiti na nulu. Bićemo otvoreni sa sprovođenjem mera. Sada je pravo vreme za sprovođenje mera, preduzeće se njihovo pooštravanje kad god situacija bude zahtevala. Dodavanje testova takođe povećava broj pozitivnih slučajeva. Povećaćemo broj testova i, kao i u ostatku sveta, više testiranih daje više pozitivnih slučajeva“, rekao je Zemaj.

Govoreći o velikom broju zaraženih koji rade u državnim institucijama, Zemaj je rekao da je ova situacija nastala kao rezultat njihove nediscipline.

„Nemojmo puniti bolnice, znate koliko je javnih funkcionera, ljudi iz centralnih i lokalnih institucija bilo pozitivno, da li iz nepažnje ili zbog nepoštovanja mera, ali odgovor je u nedostatku discipline“, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments