• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom 19 izgubile još 24 osobe, novozaraženih 4.994 – najviše do sada

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 4.994 osoba od testiranih 17.645. Od posledica zaraze preminula su 24 pacijenata.

Koronavirus ne posustaje, a nadležni upozoravaju da raste broj pregleda u kovid ambulantama, ali i broj kovid pacijenata u bolnicama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, da je po svim parametrima danas najteži dan i da je Beograd oborio neslavan rekord, jer je u poslednja 24 sata u prestonici zabeleženo gotovo 5.600 pregleda.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović poručuje da je situacija maksimalno teška i neizvesna. Ističe da trećina pozitivnih na koronavirus zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

Upozorava da su sve kategorije građana ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

U KBC “Bežanijska kosa” trenutno je smešteno 300 kovid pacijenata i popunjenost bolničkih kapaciteta je oko 97 odsto. Direktorka te zdravstvene ustanove, dr Marija Zdravković, rekla je da je protekla noć bila vrlo teška, najteža do sada.

Večeras počinje primena novih mera – ograničava se rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi koje toče gorivo i privrede koja radi treću smenu. Oni neće moći da rade od 21 do 5 časova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još