Komisija: Specijalni sud da istraži ubistva i kidnapovanje novinara na Kosovu

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozvala je danas Sud za zločine OVK da istraži i podigne optužnice i za 17 kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu, jer ti zločini ne smeju da ostanu nekažnjeni, prenosi Tanjug.

U saopštenju Komisija pozdravlja podizanje prvih optužnica za zločine OVK, ali napominje da je u ovom trenutku Kosovo prostor sa daleko najvećim brojem nerazrešenih slučajeva kada su u pitanju novinari, jer je od 17, samo jedan razrešen.

Komisija ukazuje da je reč o slučaju koji je presuđen osuđujućom presudom Haškog tribunala protiv Hajredina Baljaja, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu, a koji je radio kao prevodilac za ekipu ruske državne televizije.

Komisija napominje da se još ne zna sudbina Ranka Perenića i Ðure Slavuja, koje su oteli pripadnici OVK i odveli u nepoznatom pravcu, 21. avgusta, 1998. godine, kod Velike Hoče.

Do danas se ne zna ni sudbina novinara Ismailja Berbatovcija, koji je 23. jula, 1998. godine, na novinarskom zadatku otišao na zakazani razgovor sa članom glavnog štaba operativne zone Ramom Bujom.

Kidnapovanje Nebojše Radoševića i Vladimira Dobričića, 18. oktobra, 1998. godine i zadržavanje 40 dana u nekoliko zatvora OVK i maltretiranje, takođe je ratni zločin, za koji postoji puno tragova o počiniocima.

Afrim Maljići, ubijen je 2. decembra, 1998. godine, u Prištini. Ubistvo nikada nije razrešeno.

Enver Maljoku, ubijen je 11. novembra, 1999. godine, u Prištini.

Ljubomir Knežević, nestao je 6. maja, 1999. godine, kod Vučitrna.

Gabriel Griner, Folker Kremer, novinari Šterna, i vozač i prevodilac Sanolj Aljiti, ubijeni su 13. juna, 1999. godine, na prevoju Dulje.

Aleksandar Simović, kidnapovan je 21. avgusta, 1999. godine, u Prištini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 8. juna, 2001. godine.

Krist Gegaj, ubijen je u Istoku, u septembru 1999. godine (nestao 12. septembra, a njegovo telo pronađeno je 13. septembra).

Momir Stokuća, ubijen je 21. septembra, 1999. godine, u svojoj kući u Prištini.

Marjan Melonaši, nestao je 9. septembra, 2000. godine.

Šefki Popova, ubijen je 10. septembra, 2000. godine, u Vučitrnu.

Džemailj Mustafa, ubijen je 23. novembra, 2000. godine, u Prištini.

Bekim Kastrati ubijen je 19. oktobra, 2001. godine, u selu Lauš.

Bardulj Ajeti ranjen je u atentatu 3. juna, 2005. godine, i preminuo 25. juna, 2005. godine.

Udruženje novinara Srbije u višegodišnjem istraživanju, prikupilo je veliku količinu činjenica vezanih za razotkrivanje ovih kidnapovanja i ubistava.

Takođe, Komisija za istraživanje ubistava novinara, prikupljala je podatke o ovim slučajevima od strane istražnih organa Srbije. Svi ovi podaci su na raspolaganju tužiocima koji se bave prikupljanjem dokaza, navodi Komisija.

Zbog toga je Komisija pozvala Sud za ratne zločine OVK da ne dozvoli da nekažnjivost ubistava novinara na Kosovu ostane veliko breme koje će trajno ugrožavati slobodu medija i novinara.

Izvor: Tanjug

Foto: Print screen

Comments