• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Integracija tržišta prvi korak ka političkom pomirenju

Premijer Kosova Avdulah Hoti, učestvovao je na Bečkom ekonomskom forumu „Bečki dijalog za budućnost 2020“ pod motoom „Ekonomija se susreće sa politikom u digitalnom svetu“.

Na ovom forumu, kako se navodi razgovaralo se o potrebi nove mobilizacije u digitalnom svetu, izazovima i mogućnostima za ekonomiju regiona, premijer Hoti je rekao da je uprkos pandemiji Covid-19, Kosovo nastavilo konkretne obaveze da ostvari evropsku agendu.

Ovom prilikom, Hoti naglasio je da čvrsto veruje da je nakon obaveza na Samitu u Sofiji prošle nedelje integracija tržišta prvi korak ka političkom pomirenju u regionu. Naglašavajući da je ekonomska i socijalna održivost ključna za dugoročni razvoj i integraciju u EU u celom regionu.

Kosovo je, rekao je, odlučno da promoviše stabilne ekonomske i političke odnose i očekuje konstruktivan pristup svih stranaka, posebno Srbije i Bosne i Hercegovine. Multilateralna saradnja poput Zajedničkog regionalnog tržišta promoviše i poboljšava bezbednost u regionu, političku stabilnost i ekonomsku saradnju, dodao je on.

Premijer Hoti, na Bečkom ekonomskom forumu, naglasio je da Kosovo očekuje da će regionalna integracija zapadnog Balkana poboljšati perspektivu ka proširenju EU, a ne da je zameni. Podvukao je da multilateralna ekonomska saradnja zahteva zajedničke obaveze za zajedničko tržište, kreativne ideje i zajedničke ekonomske projekte.

Hoti je takođe govorio o konkretnim projektima multilateralne saradnje koji promovišu četiri slobode: usluge, kapital, ideje i slobodu znanja i istraživanja.

Komentarišući dnevni red za zapadni Balkan, Hoti je takođe naglasio da je Kosovo posvećeno povećanju apsorpcionih kapaciteta, produbljivanju saradnje sa ovim zemljama, međunarodnim partnerima i Evropskom komisijom, kako bi imalo koristi od investicionih projekata.

Izvor i foto: RTK, RTK 2

Comments

Pročitaj još