• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj ponudio trgovinu radi podrške za mesto predsednika

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je Demokratskoj partiji Kosova da ga podrži u izboru za predsednika privremenih prištinskih institucija, a da će njegova stranka zauzvrat podržati njihovog kandidata, ako i kada bude biran na neku od centralnih funkcija u Prištini.

“Dao sam ponudu kako bih dobio poverenje DPK. Vratiću to ovoj stranci glasanjem za bilo koje mesto nekoj od njihovih figura, bilo da je to mesto predsednika, predsednik parlamenta, premijera. To može i nakon sledećih izbora. Pa neka sada glasaju za mene a mi ćemo da im to vratimo kada im zatreba”, rekao je Haradinaj prištinskim medijima.

Za izbor novog predsednika privremenih prištinskih institucija, nakon što je Hašim Tači podneo ostavku, usled potvrđivanja optužnice protiv njega, potrebna je podrška dve trećine poslanika kosovskog parlamenta.

Haradinaj kaže da poslanici opozicije mogu da glasaju za njega bez obzira što ne učestvuju u vladi.

“To je njihova odluka. Oni mogu da kažu da nam ne treba vaš glas, ali ako ga zatraže, to je politički dug”, objasnio je Haradinaj.

On dodaje da koalicione stranke – Demokratski savez i Socijaldemokratska inicijativa poštuju njegovu ličnost, ali da su mu potrebne dve trećine glasova poslanika.

Haradinaj je spreman da istu ponudu uputi i opozicionom pokretu Samoopredeljenje, ali je i pre no što je to učinio, potpredsednik tog pokreta Gljauk Konjufca, takvu nameru ocenio “odvratnom”.

“Smatram da ne bi trebalo da se cenkamo ni na ovu temu, jer je Kosovu potrebna nova vlada. Pokret smatra da bi trebalo da imamo nove izbore. Ne ulazimo u bilo kakve pregovore za predsednika, to je greška, čak, odvratna”, rekao je Konjufca.

Funkciju predsednika privremenih prištinskih institucija trenutno obavlja Vjosa Osmani, istovremeno i predsednica skupštine.

Preuzela je novu dužnost 5. novembra i može da je obavlja u narednih šest meseci, do kada mora da bude izabran novi predsednik ili će biti raspisani parlamentarni izbori.

Izvor: RTS

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još