• Početna>
  • Vesti>

Regionalna komanda KFOR-a Istok, koju predvode SAD, ima novog komandanta

Pukovnik američke vojske Derek Adams preuzeo je komandu nad Regionalnom komandom Kosovskih snaga pod vođstvom NATO-a na ceremoniji primopredaje komande održanoj danas u kampu Bondstil na Kosovu. To je 28. rotacija američkog vojnog kontingenta na Kosovu.

Adams je član borbenog tima 2. brigade Nacionalne garde Armije Ajove, 34. pešadijske divizije, i zapovedaće manevarskim bataljonom, bataljonom za dejstva i drugim radnim grupama za podršku u Regionalnoj komandi Istok. Svaka jedinica podržava bezbednost, sigurnost i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom KFOR-a shodno Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999.

„Ovde smo da pružimo podršku NATO-u u izgradnji mira i stabilnosti u ovom području i doprinesemo sigurnom okruženju,” rekao je Adams. „Takođe ćemo podržati razvoj stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.“

„Bila mi je velika čast i privilegija služiti kao komandant Regionalne komande Istok“, rekao je odlazeći komandant pukovnik Erik Rajli na ceremoniji kojoj je prisustvovao general-major Franko Federiči, novi komandant KFOR-a.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još