Petković: Jeremić Srbiji vezao ruke u borbi za KiM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković kaže da je lider Narodne stranke Vuk Jeremić albanskoj strani servirao sve potrebne argumente, a Srbiji vezao ruke u borbi sa Kosovo i Metohiju.

Reagujući na kriitike koje je Jeremić uputio na račun predsednika Aleksandra Vučića i Vašingtonskoh sporazuma Petković je rekao da se Jeremić “nikad nije kockao, već je uvek igrao na sigurno” kada je sve stavio na Albance i potvrdu jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, time što je Međunarodnom sudu pravde formulisano pitanje “tako da je albanskoj strani servirao sve potrebne argumente, a Srbiji vezao ruke u borbi sa Kosovo i Metohiju”.

Zato je Jeremić, kako je naveo u saopštenju, heroj u Prištini i zvezda naslovnih strana albanskih medija, a redom prištinski zvaničnici ne propuštaju priliku da mu zahvale na doprinosu njihovoj borbi za nezavisnost Kosova.

“Retko koji separatistički aktivista na KiM je učinio toliko za njihovu takozvanu državotvornu ideju koliko tadašnji šef srpske diplomatije. Zato je apsurd i vrhunac licemerja da se sada Jeremić predstavlja kao branilac interesa Srbije, jer on propast naše zemlje vidi kao jedinu šansu da se vrati na vlast”, smatra Petković.

Jeremić je u subotu za portal „Inside Arabia”, pored ostalog rekao, da je odlazak predsednika Vučića u Vašington, gde je, kako tvrdi Jeremić, “potpisao neku vrstu dogovora vezanog za Kosovo, za koji se ispostavilo da nema mnogo veze sa Kosovom, i da je mnogo više povezan sa političkim prioritetima predsednika SAD Donalda Trampa”, drastičan korak koji će se pokazati izuzetno kontroverznim ako dođe do promene u Beloj kući.

Jeremić je, kako je saopšteno iz Narodne stranke, dodao da to Srbiju dovodi u veoma neugodnu poziciju, pogotovo ako se ima u vidu nacionalni interes u rešavanju pitanja KiM, i da se “Vučić kockao, jer je stavljanje na jednu stranu u američkom izborima za male zemlje krajnje riskantno”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još