Ministarstvo ekonomije i životne sredine: Studija izvodljivosti za Gazivode još nije ni započeta

Najspornija tačka za Kosovo iz Vašingtonskog sporazuma, jezero Gazivode, još uvek nije počela da se primenjuje u praksi, a studiju izvodljivosti, na osnovu tog sporazuma, izvešće stručnjaci američkog Ministarstva energetike “sa ciljem da se jezero Gazivode deli kao sigurni snabdevač vodom i energijom“, piše portal Radio Slobodna Evropa.

U Ministarstvu ekonomije i zaštite životne sredine u Vladi Kosova, za Radio Slobodna Evropa potvrdili su da ovaj proces još nije ni započet.

“Do sada je ministru Bljerimu Kućiju uručeno pismo sekretara američkog Ministarstva energetike, koje govori o ovoj studiji, u kojoj će učestvovati stručnjaci iz ovog odeljenja“, kaže se u odgovoru Ministarstva ekonomije.

Kako se dalje navodi, Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine posvećeni su pružanju neophodne saradnje američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za proučavanje izvodljivosti.

“Ova grupa je u procesu konsolidacije“, navela je služba za odnose s javnošću Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine, bez davanja dodatnih detalja.

SAD u akciji da primene studiju izvodljivosti

20. oktobra, dan nakon što je Vlada Kosova odobrila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, američka delegacija koju je predvodio zamenik pomoćnika državnog sekretara za energetiku Metju Zais, posetila je Kosovo, gde je jedno od ključnih pitanja razgovori bili studija izvodljivosti za Gazivode.

U američkoj delegaciji bila su i dva stručnjaka, jedan za energetiku i jedan za vodu, obojica iz Nacionalne laboratorije za severozapadni Pacifik u blizini Sijetla.

U intervjuu za VOA, Zais je rekao da je svrha posete prikupljanje informacija i tehničkih procena za jezero Gazivode.

“I u principu, da razumemo mogućnosti i koristi koje Kosovo može imati od upotrebe jezera i svega što jezero nudi, bilo da je to struja ili voda. Ovde smo u tehničkom kapacitetu i to je izloženo u ekonomskom sporazumu u Beloj kući. I, opet, ovo je obaveza. Kada sam bio poslednji put, predstavio sam pismo sekretara za energetiku koje je uključivalo ovu posvećenost studiji izvodljivosti, a tri nedelje kasnije smo je primenili“, rekao je Zais.

Da li će nova američka administracija primeniti ovu tačku sporazuma iz Vašingtona

Arian Zeka, izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu, očekuje da će nova američka administracija i dalje nastaviti da traži primenu nekih, ako ne i svih, sporazuma potpisanog 4. septembra između kosovskog premijera Avdulaha Hotija i Predsednika Srbije Aleksandra Vuičića.

“U ovom aspektu, tačka koja ima veze sa jezerom Gazivode, nastaviće da se bavi nova administracija, jer je to pitanje o kojem se mora razgovarati i za koje se mora naći rešenje između Kosova i Srbije”, rekao je Zeka za Radio Slobodna Evropa.

Zeka očekuje da se Kosovo i Srbija ozbiljno uključe u ispunjavanje obaveza preuzetih 4. septembra u Vašingtonu.

“Svaki neuspeh Kosova i Srbije da poguraju primenu tačaka sporazuma koji su preduzeli mogao bi biti praćen pojačanim pritiskom SAD, ali istovremeno i nefinansiranjem projekata obuhvaćenih sporazumom”, dodao je Zeka.

Zahteva da se vlada Kosova pripremi što je više moguće u ovom procesu i zatraži pomoć lokalnih stručnjaka.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj iz Beograda Dragiša Mijačić u izjavi za Radio Evropa takođe očekuje da se nova američka administracija ne povuče iz procesa.

Takođe pominje američku nameru da izgrade novu elektranu, gde je bezbednost vode od suštinske važnosti.

“SAD neće dozvoliti da pitanje Gazivoda i upravljanje ovim strateškim resursom ostanu nerešeni pre ulaska u tako veliku investiciju. Zbog toga će biti pritiska američke strane da se pitanje upravljanja ovim resursima, na ovaj ili onaj način, reši bilo privatizacijom, bilo kojim zajedničkim vladinim modelom ili koncesijom. Ali mislim da će ovo pitanje uskoro biti rešeno“, rekao je Mijačić.

Značaj jezera Gazivode za Kosovo

U procesu dijaloga, Srbija je više puta insistirala da upravljanje Gazivodama bude u nadležnosti ZSO, što je kosovska strana kategorično odbila.

Ovo jezero se smatra vitalnom strateškom tačkom za Kosovo, jer između ostalog trenutno snabdeva vodom, područje sa više od 500 hiljada stanovnika Kosova. Vodovod se snabdeva iz Gazivoda u sedam opština, južno i severno od reke Ibar:  Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Zvečan, Vučitrn, Glogovac, Srbica i deo Prištine.

Pored njih, elektrane “Kosovo A” i “Kosovo B“, “Trepča“ i “Ferronikeli“ u potpunosti zavise od vodosnabdevanja sa ovog veštačkog jezera. Takođe, u hidroelektrani Valac proizvodi se 32 megavata (MV) električne energije.

Izvor: Kosovo Online,RSE

Comments