• Početna>
  • Vesti>

Predizborne aktivnosti u Kosovskoj Mitrovici i Podujevu onlajn

Iako je kampanja vanrednih izbora za gradonačelnika Kosovske Mitrovice (Severene Mitrovice) i Podujeva zvanično počela, zbog pandemije koronavirusa ove godine se odvija drugačije. Sve predizborne aktivnosti kandidata biće organizovane onlajn.

U toku je predizborna kampanja u Opštinama Podujevo i  Severna Mitrovica. U Podujevu će ona trajati svega pet dana, jer je započeta još u martu, dok će u Severnoj Mitrovici kandidati imati dve nedelje za predstavljanje svojih programa biračima. Zbog pandemije koronavirusa kampanja će biti onlajn.

“Mi smo prvi put u pandemiji, tako da imamo pooštrene kriterijume, onlajn kampanju, moramo biti pažljivi, jer je pandemija uzela maha. Takođe ćemo i za sam dan glasanja imati mobilne ekipe koje će ići od kuće do kuće koje će pod veoma striktnim uslovima preduzeti sve moguće mere da ne dođe do širenja pandemije bar u tim uslovima”, poručuje Ćemailj Kurtiši  iz CIK-a.

Iz Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici poručuju da će sve epidemiološke mere biti ispoštovane i da će građani biti bezbedni tokom glasanja, uz primenu svih epidemioloških mera. Operativnim planom CIK-a je predviđeno da se podaci o osobama inficiranim korona virusom prikupe od 16. do 19. novembra, kako bi se odredio način na koji će one glasati.

“To su mobilni timovi koji bi trebalo da posete te osobe i postavlja se pitanje ko treba da bude član tog mobilnog tima, verovatno neko od zdravstvenih radnika, osobe koje su edukovane da rade sa licima obolelim od Kovida, to je još uvek aktuelno pitanje, zaključak nikakav još uvek ne postoji”, rekao je Slobodan Dimitrijević predsednik opštinske Izborne komisije u Severnoj Mitrovici.

A šta poznavaoci političkih prilika sa severa Kosova misle o predstojećim izborima.

“Apsolutno je i nedvosmisleno jasno da je predstavnik Srpske liste daleko rekao bih kandidat sa najviše mogućnosti i sigurno favorit na ovim izborima i sa te strane ja ne očekujem neka veća iznenađenja čak ni drugi krug ako bih se usudio da to prognoziram, neće biti ni tog drugog kruga”, kaže Miodrag Milićević iz NVO Aktiv.

“Nadamo se da će ovaj tok izbora proteći u normalnoj atmosferi uz međusobno poštovanje opozicionog i pozicionog kandidata”, kaže Aleksandar Stojanović iz Centra za razvoj lokalnih sredina.

Kakva očekivanja od izbora novog gradonačelnika Severne Mitrovice imaju građani? 

“Očekujem da se izbori nešto za nas i srpski narod, mislim da bi trebalo nešto da postignemo”.

“Na infrastrukturi se već radi sigurno će biti bolje”.

“Mislim da bi trebalo da bude sve najbolje, do sad su bili fenomenalni, uradili su sve što su mogli, nadamo se da će biti sve bolje”, poručuju meštani Severne Mitrovice.

Zbog osetljivosti podataka konačni birački spisak u Severnoj Mitrovici biće poznat dan uoči izbora. Na izborima za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici predstavnik Samoopredeljenja Erden Atić je pod brojem 121, nezavisni kandidat Dušan Milojević 122, predstavnik ispred Srpske liste Milan Radojević 123, Fljorent Azemi ispred Demokratske partije Kosova pod rednim brojem 124.

Izvor i foto: RTK2

Comments

Pročitaj još