• Početna>
  • Vesti>

Ministar Jevtić: Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje

U organizaciji misija OEBS i UNHCR, predstavnici delegacija Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice su danas održali video konferenciju Tehničke radne grupe u okviru međuinstitucionalne regionalne inicijative ”Skopski proces”, koja je pokrenuta u cilju obezbeđivanja trajnih rešenja za sva raseljena lica unutar i van Kosova, saopšteno je večeras iz Ministarstva za zajednice i povratak kosovske Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, delegacije su na konferenciji predstavile napredak u obezbeđivanju boljih uslova za povratak i trajna rešenja u sledećim oblastima: lična dokumantacija, imovinska prava (pristup imovini), bezbednost i dijalog, planiranje i sporovođenje trajnih rešenja za raseljena lica i uspostavljanje sistema za upravljanje podacima.

”Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje. Trenutak u kome se nalazimo je i te kako važan za povratak raseljenih. Važno je nastaviti regionalnu inicijativu koja značajno može doprineti u sprovođenju 12. tačke Vašingtonsog sporazuma, čiji je deo Skopski proces, a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Pitanje povratka raseljenih odnosi se na vladavinu prava i upravo zato je važno konstantno raditi na što boljem rešavanju ovog problema”, rekao je ministar Jevtić tokom svog izlaganja danas.

Kada su u pitanju naredni koraci, delegacije Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice su postigle saglasnost u pogledu primene dobre prakse i modele koje su već dale konkretne rezultate u pogledu trajnih rešenja za izbegla i raseljena lica kroz regionalni stambeni program koji je realizovan u regionu u okviru ”Sarajevskog procesa”.

U toku video konferencije je dogovoreno odžavanje foruma na visokom nivou koji bi kroz „Skopski proces“ obezbedio političku podršku sprovođenju ragionalnog stambenog progarama za zbrinjavanje i integraciju raseljenih i povratnika na i van Kosova.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Comments

Pročitaj još